Zuid-Soedanese generaal omgekomen in gevecht

Een generaal van het Zuid-Soedanese leger is omgekomen toen de strijdkrachten de door de rebellen ingenomen stad Bor benaderden. Dat meldde de BBC vanmiddag.

In Ethiopië wordt ondertussen nog steeds onderhandeld over de situatie in Soedan. Beeld afp
In Ethiopië wordt ondertussen nog steeds onderhandeld over de situatie in Soedan.Beeld afp

Volgens een correspondent ter plaatse proberen zeker 2000 soldaten al enkele dagen Bor terug te winnen. Vooralsnog is dat geen gemakkelijke opgave, ook omdat veel oud-militairen zich bij de rebellen hebben gevoegd en beide legers dus goed getraind zijn.

In buurland Ethiopië vindt al enkele dagen vredesoverleg plaats tussen de regering van president Salva Kiir, rebellenleider Riek Machar en diens kompanen, en de IGAD, een samenwerkingsverband van Oost-Afrikaanse landen, dat optreedt als bemiddelaar.

Kiir en Machar zijn lid van verschillende stammen, maar het Zuid-Soedanese leger zegt dat er geen sprake is van een stammenconflict. 'Als leger zullen we nooit tot een partij of een stam behoren', zei een militaire woordvoerder op een persconferentie. Hij benadrukte juist de 'stabiliteit' van het gebied. Gevechten in de hoofdstad Juba noemde hij 'losstaande incidenten'.

Onderhandelingen
Nadat beide strijdende partijen vrijdag en zaterdag met bemiddelaars hadden gepraat, stonden voor zondag 13.00 uur (Nederlandse tijd) de eerste directe onderhandelingen op de agenda. Die gingen echter om onduidelijke redenen niet door en er waren in de vroege avond geen tekenen dat de partijen zondag nog om de tafel zouden zitten. Ondertussen wordt nog steeds gevochten in Bor, het zuidelijker gelegen Juba en in de noordelijke grensplaats Bentiu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden