Zuid-Soedan heeft 'openhartig gesprek' met buurlanden

De leiders van Kenia en Ethiopië hebben vadaag een 'zeer constructief en openhartig' gesprek gevoerd met de president van Zuid-Soedan. Dat heeft een woordvoerder van de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken Tedros Adhanom laten weten. De buurlanden doen een bemiddelingspoging om een einde te maken aan de geweldsuitbraak in het jongste land ter wereld. Sinds half december zouden al duizenden mensen zijn omgekomen.

Kinderen achter de hekken van een VN-compound in Jabel, Zuid-Soedan Beeld reuters
Kinderen achter de hekken van een VN-compound in Jabel, Zuid-SoedanBeeld reuters

De Ethiopische minister, zijn premier Hailemariam Desalegn en de Keniaanse president Uhuru Kenyatta gingen donderdagmiddag in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba om tafel met de Zuid-Soedanese president Salva Kirr. Overlegd werd onder meer over het vasthouden van gijzelaars, de humanitaire crisis en de arrestatie van verdachten van de coup. Ook werd gesproken over een snelle start van daadwerkelijke onderhandelingen, zodat een politieke oplossing kan worden gevonden.

Dinka liggen in de clinch met Nuer
President Kirr en zijn volksstam Dinka liggen in de clinch met de voormalige vicepresident Riek Machar en diens stam Nuer. Kirr beschuldigt de in juli ontslagen vicepresident van het voorbereiden van een coup, iets wat Machar ontkent. Het geweld heeft zich inmiddels uitgebreid tot vijf van de tien Zuid-Soedanese provincies.

Zowel Kirr als Machar gaf onlangs aan bereid te zijn om over een oplossing te praten. Kirr zei donderdagmiddag dat hij volgende week met Mashar in Ethiopië wil praten over een oplossing. Een exacte datum noemde hij echter niet, en ook zei hij niet of hij de door de oppositie gestelde voorwaarden, zoals de vrijlating van politieke gevangenen, zal accepteren.

Naast de buurlanden bieden ook andere leden van de internationale gemeenschap hun hulp aan. De Europese Unie stuurt een gezant naar Zuid-Soedan om aan te sturen op vredesonderhandelingen. China liet weten 'binnenkort' zijn Afrika-expert naar Juba te sturen. VN-topman Ban Ki-Moon liet weten dat Zuid-Soedan niet alleen staat en beloofde dat zijn organisatie te hulp zou schieten. De VN-Veiligheidsraad stemde dinsdag unaniem in met het sturen van extra vredesmilitairen.

Ethiopische premier Hailemariam Desalegn (L), de Zuid-Soedanse president Salva Kiir (M) en de Keniaanse president Uhuru Kenyatta Beeld ap
Ethiopische premier Hailemariam Desalegn (L), de Zuid-Soedanse president Salva Kiir (M) en de Keniaanse president Uhuru KenyattaBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden