Zuid mocht omstreden kunstwerk Westland Wells toch plaatsen

Videokunstwerk Westland Wells komt er door een hoogoplopend conflict met de buurt sowieso niet, maar met de omgevingsvergunning die stadsdeel Zuid gaf voor het werk was weinig mis.

Westland Wells Beeld Femke Schaap
Westland WellsBeeld Femke Schaap

Dat heeft de bestuursrechter deze week bepaald. Meerdere omwonenden van de Theophile de Bockstraat in Zuid, waar de installatie zou komen te staan, hadden beroep aangetekend tegen die vergunning. Meer dan honderd van hen dienden een bezwaarschrift in. Het verzet was zo groot dat stadsdeel eind april besloot de plannen voor Westland Wells op de Theophile de Bockstraat af te blazen.

Ze waren van mening dat het kunstwerk 'lichthinder', gezondheidsrisico's en verkeersonveiligheid met zich mee zou brengen. Bovendien vonden ze Westland Wells lelijk.

Over dat laatste heeft de rechtbank zich in haar vonnis niet uitgelaten. Wel over het feit dat de gemeente de verschillende risico's die aan Westland Wells kleefden voldoende heeft onderzocht. Het beroep van de omwonenden is daarom ongegrond verklaard. De tienduizend euro die de buurt van het stadsdeel wilde voor de kosten van hun acties tegen Westland Wells zijn niet toegewezen.

In oktober won stadsdeel Zuid ook al een kort geding dat was aangespannen door Femke Schaap, de kunstenaar van Westland Wells. Nadat Zuid in april had afgezien van plaatsing van haar werk, stelde de kunstenaar dat daar geen goede redenen voor waren geweest.

Een woordvoerder van het stadsdeel liet destijds weten dat het boek Westland Wells wat Zuid betreft overigens nog steeds niet dicht is. "Het kort geding heeft de verhoudingen geen goed gedaan, maar wij zijn nog steeds de mening toegedaan dat het zonde zou zijn als zo'n mooi kunstwerk nergens een plek kan krijgen."

Lees een analyse van Het Parool over de strijd tussen buurt en bestuur om Westland Wells: Een klassieke botsing tussen bestuurders en burgers over kunst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden