Zuid legt terrassen Ferdinand Bolstraat aan banden

Stadsdeel Zuid past de spelregels aan voor cafés en restaurants in de Ferdinand Bolstraat, om te voorkomen dat ruimte die vrijkomt na de aanleg van een parkeergarage wordt gebruikt voor terrassen.

Marc Kruyswijk
Stadsdeel Zuid wil voorkomen dat terrassen in de Ferdinand Bolstraat meegroeien met de ruimte die gaat ontstaan als er straks parkeerplaatsen verdwijnen Beeld Parool
Stadsdeel Zuid wil voorkomen dat terrassen in de Ferdinand Bolstraat meegroeien met de ruimte die gaat ontstaan als er straks parkeerplaatsen verdwijnenBeeld Parool

Door de komst van de Albert Cuypgarage in de Boerenwetering verdwijnen veel auto's van de straat. De parkeerplekken die hierdoor worden weggehaald, moeten vooral ruimte opleveren voor voetgangers en fietsers.

Het gevaar bestaat dat ook horecaexploitanten gebruik gaan maken van de vrijgekomen ruimte. Om dat te voorkomen heeft Zuid, in navolging van stadsdeel Centrum, een Terrassenplan opgesteld.

'Ongewenst'
Dit is gedaan om een 'ongewenste ontwikkeling' te voorkomen, zegt bestuurder Sebastiaan Capel. "Het zuidelijk deel van de Ferdinand Bolstraat heeft vooral behoefte aan genoeg doorloopruimte voor de voetganger. Terrassen beperken dan de ruimte die we onder meer winnen met de bouw van een ondergrondse parkeergarage."

Op dit moment hangt de omvang van de terrassen samen met de beschikbare ruimte: zolang er ruimte vrij blijft om door te lopen, zouden de terrassen bij een bredere stoep dus kunnen meegroeien. Dat is door het Terrassenplan niet meer mogelijk.

Omelegg
Tegelijk betekent de maatregel ook een verbod voor enkele bestaande terrassen. Volgens Zuid gaat dit gevolgen hebben voor twee zaken in de Ferdinand Bolstraat: Omelegg en G's.

Die laatste zit op een hoek en krijgt een alternatief aangeboden om het hoekje, voor Omelegg betekent het einde verhaal voor het terras.

De Ferdinand Bolstraat is onderdeel van de zogenoemde Rode Loper, een project waarbij het gebied boven de Noord/Zuidlijn prettiger moet worden voor fietsers en voetgangers.

Capel: "Er moet openbare ruimte komen waar je graag verblijft, met aangename pleinen, wandelpromenades en fraaie winkelstraten. Grote terrassen passen daar niet bij."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden