Zuid-Korea straft Noord-Korea met propagandaluidsprekers

Zuid-Korea heeft vrijdag op elf plekken langs de grens met aartsvijand Noord-Korea luidsprekers aangezet waaruit propaganda tegen het communistische buurland komt. De uitzendingen zijn een reactie op de Noord-Koreaanse bewering dat het land een atoomproef heeft uitgevoerd.

redactie
Een Zuid-Koreaanse militair aan de grens met Noord-Korea. Beeld AFP
Een Zuid-Koreaanse militair aan de grens met Noord-Korea.Beeld AFP

Zuid-Korea houdt rekening met een woedende reactie van het noordelijke buurland. Er zijn extra militairen langs de grens geplaatst. Toen Zuid-Korea de luidsprekers in augustus kort aanzette, antwoordde Noord-Korea met geweerschoten en oorlogstaal. Het land ziet de uitzendingen als psychologische oorlogsvoering en wil geen kwaad woord horen over zijn leiders.

Uit de luidsprekers komen Koreaanse popliedjes, wereldnieuws, weerberichten en toespraken die de kernproef veroordelen. Ook de slechte situatie van de economie en mensenrechten in Noord-Korea komt aan de orde, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De leider van Noord-Korea Kim Jong Un is waarschijnlijk jarig op vrijdag. Hoewel buiten het land niemand zeker is van zijn geboortedatum wordt er vanuit gegaan dat hij vrijdag zijn verjaardag viert. Ook zijn leeftijd is niet bekend - schattingen zijn dat hij ergens tussen de 30 en 40 jaar oud is.

undefined

null Beeld AP
Beeld AP

Sancties

Het is nog onduidelijk of de bewering van Noord-Korea klopt dat het deze week een waterstofbom heeft getest. De atoomproef veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5,1, die gemeten werd in het noordoosten van Noord-Korea en volgens specialisten 'kunstmatig" was. De laatste nucleaire test was in 2013. Wereldwijd is de actie van Noord-Korea veroordeeld en er wordt overlegd over het aanscherpen van sancties tegen het gesloten land.

De laatste maanden verbeterden de verhoudingen tussen Zuid- en Noord-Korea juist. Zuid-Korea liet vrijdag weten dat het nog niet van plan is het industriële complex Kaesong te sluiten, dat het land samen met Noord-Korea beheert. Het bedrijventerrein bevindt zich ten noorden van de grens.

Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea. Beeld REUTERS
Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden