Zuid-Korea: Pyongyang heeft (nog) geen kernraket

De Zuid-Koreaanse regering denkt niet dat Noord-Korea in staat is een kernkop te plaatsen op een ballistische raket. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gezegd.

Redactie
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met enkele legerleiders, eind maart. Beeld EPA
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met enkele legerleiders, eind maart.Beeld EPA

Het ministerie reageerde hiermee op het bericht van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA dat Pyongyang mogelijk een raket met een kernkop kan lanceren. Het rapport van de DIA is geheim, maar een Amerikaans parlementslid citeerde er een stuk uit zonder de hele context te kennen.

Ook het Pentagon in de Verenigde Staten liet weten dat het niet juist is te concluderen dat het communistische land is staat is een kernraket af te vuren. 'Het is niet juist te suggereren dat Noord-Korea het lanceren van een kernraket al volledig heeft getest, ontwikkeld of gedemonstreerd', aldus een woordvoerder.

Kritiek
Waarop de conclusies van de DIA zijn gebaseerd, is niet duidelijk. De DIA kreeg na de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 veel kritiek te verduren, omdat de dienst had gezegd dat Irak over massavernietigingswapens beschikte. Dit bleek uiteindelijk niet het geval.

Het is niet bekend of andere Amerikaanse inlichtingendiensten de mening van de DIA delen en ook denken dat Pyongyang een kernraket heeft. De DIA (Defence Intelligence Agency) verzamelt militaire inlichtingen, onder meer over de raket-arsenalen van vijandelijke staten.

De inlichtingendienst vermoedt dat de Noord-Koreaanse kernwapens nog niet erg betrouwbaar zijn en mogelijk niet goed werken.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich voor het eerst uitgesproken over de crisis op het Koreaanse schiereiland. Na een ontmoeting met VN-sectretaris-generaal Ban Ki Moon, zei hij tegen verslaggevers: 'We zijn overengekomen dat het tijd is voor Noord-Korea om zijn oorlogszuchtige benadering te laten vallen en om te proberen de temperaturen te laten bekoelen.'

Ban Ki-moon heeft China opgeroepen zijn invloed op Noord-Korea aan te wenden om de spanningen te verminderen.

Kerry op bezoek
John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is vrijdag op een rondreis door Oost-Azië in Zuid-Korea aangekomen. De trip stond al langer gepland, maar staat nu vrijwel geheel in het teken van de Noord-Koreaanse dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Kerry wil volgens een meereizende functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken 'aan onze bondgenoten tonen dat wij voorbereid zijn en hen zullen verdedigen'. Kerry laat het echter aan China over om Noord-Korea onder druk te zetten om zijn nucleaire ambities en ballistische raketprogramma's te laten varen. Niemand weet in hoeverre de jonge Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bereid is te luisteren.

Nucleaire aanval
Noord-Korea heeft sinds 2006 drie keer een test met een kernwapen gedaan, de laatste was in februari. Tot op heden werd gedacht dat het land nog lang niet in staat was om een nucleair wapen te lanceren. Pyongyang dreigde de VS met een 'preventieve nucleaire aanval' en liet weten in oorlog te zijn met Zuid-Korea. Volgens Zuid-Korea en de VS kan Noord-Korea ieder moment een proef doen met een raket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden