Update

Zuid-Korea ligt onder vuur

Foto's van de beschietingen. Foto's EPA Beeld
Foto's van de beschietingen. Foto's EPA

SEOUL - Zuid-Korea heeft Noord-Korea gedreigd met harde reactie op iedere nieuwe provocatie van Noord-Korea. De waarschuwing volgde op de beschieting vandaag door Noord-Korea van een Zuid-Koreaans eiland.

Daarbij kwamen twee Zuid-Koreaanse militairen om het leven en raakten dertien personen gewond. Noord-Koreanen schoten ongeveer honderd granaten af op het eiland Yeonpyeong in de Gele Zee. Gebouwen vlogen in brand en er dreven zware rookpluimen boven het eiland. De branden leken niet geblust te kunnen worden. Volgens de BBC wordt een evacuatie voorbereid.

Zuid-Korea beantwoordde het artillerievuur direct met tachtig schoten en stuurde straaljagers de lucht in. Het leger is in de hoogste staat van paraatheid in vredestijd. De beschieting gebeurde tijdens een routineoefening van de Zuid-Koreaanse marine in de wateren rond het eiland. De Noord-Koreanen hadden daar al protest tegen aangetekend en gevraagd de oefeningen te beëindigen.

Tijdens de oefeningen hebben zuidelijke militairen artillerieschoten afgevuurd, maar dat gebeurde in zuidelijke richting. De Zuid-Koreaanse legerleiding ziet geen direct verband met de oefening. De Noord-Koreanen schoten op een gebied dat ver ten zuiden van het oefengebied lag.

Het eiland Yeonpyeong bevindt zich vlak bij de zuidelijke zeegrens van Noord-Korea en zo'n tachtig kilometer uit de kust van Zuid-Korea. Er wonen ongeveer dertienhonderd mensen, die vooral van de visserij leven. Er is ook een militaire basis gevestigd.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak kondigde een spoedbijeenkomst van zijn regering aan. Een escalatie moet worden voorkomen, benadrukte hij. Zuid-Korea overweegt volgens een lokaal persbureau om een veroordeling te vragen door de VN-Veiligheidsraad.

De Verenigde Staten manen Noord-Korea direct te stoppen met provocerende acties. Een woordvoerder van het Witte Huis zei de granaataanval op een Zuid-Koreaans eiland sterk te veroordelen. Hij voegde daaraan toe dat de VS zich inzetten om Zuid-Korea te verdedigen, evenals de regionale vrede en stabiliteit. Er zijn 28.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gestationeerd.

De Chinese regering riep beide landen op meer te doen om vrede te bevorderen. De Japanse minister-president Naoto Kan waarschuwde zijn regering voorbereid te zijn op 'onverwachte gebeurtenissen'.

De beschieting komt vlak na de onthulling dat Noord-Korea een installatie heeft gebouwd voor de verrijking van uranium. Een Amerikaanse hoogleraar kreeg daar een rondleiding. De installatie kan Noord-Korea brandstof leveren voor zeer krachtige kernwapens.

China wil een snelle hervatting van de besprekingen met Noord-Korea. De Verenigde Staten willen juist niet praten zolang Noord-Korea aan de nieuwe installatie werkt.
Het gebied rond het beschoten eiland was eerder het toneel van confrontaties. Vorig jaar kwam volgens de Zuid-Koreanen een Noord-Koreaanse officier om het leven.

In maart 2010 vond in de Gele Zee een ontploffing plaats op het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan. 46 bemanningsleden komen om, 58 werden gered. In 2002 en 1999 waren er ook gevechten tussen de marines van beide landen.

Ook op land vinden met enige regelmaat incidenten plaats. Vorige maand nog was een schotenwisseling bij de zwaar bewaakte grens. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden