Zuid bindt strijd aan met 'meeliftende' blowers

Jongeren in Zuid doen flink aan 'meeliften' om aan wiet en hasj te komen. Het stadsdeel wil dit tegengaan en schakelt de hulp in van coffeeshop­houders.

null Beeld anp
Beeld anp

Meeliften is één van de manieren waarop jongeren onder de achttien aan wiet of hasj proberen te komen, omdat ze het zelf nog niet mogen kopen. Ze zamelen geld in om het spul vervolgens door iemand van boven de achttien te laten halen in de coffeeshop. Iets waar je, volgens verslavingszorginstelling Jellinek, als volwassene soms zelfs met een winst van een euro of anderhalf weer naar buiten kunt lopen.

In Zuid, het stadsdeel waar na Centrum het meest wordt geblowd door jongeren, is deze week een pilot gestart om het meeliften tegen te gaan nadat signalen van onder meer wijkagenten binnenkwamen over een toename. Het stadsdeel vraagt daarbij de coffeeshophouders om hulp en wil op die manier meer inzicht krijgen in de wijze waarop minderjarigen aan de cannabis komen, om uiteindelijk het gebruik bij deze groep terug te kunnen dringen.

"We beginnen met alle zeventien coffeeshops in De Pijp," zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. "We vragen ze in een brief naar hun ervaringen met meeliften en vragen ze of ze met ons het gesprek aan willen gaan. We hopen gebruik te kunnen maken van hun kennis. Zij zien meer, omdat ze in de voorste linie staan."

Zijn coffeeshophouders, wanneer ze besluiten te helpen, dan niet een beetje dief van hun eigen portemonnee? Capel: "Het kan zijn dat ze zo denken, maar ik hoop vooral dat ze met ons mee willen meedenken. En misschien zouden we wel breder moeten kijken, bijvoorbeeld naar de achttienplussers die voor de coffeeshop worden aangesproken. Als dit niet werkt, gaan we op zoek naar andere manieren."

De coffeeshophouder van Coffeeshop Ibiza in de Hemonystraat zou best willen helpen, maar ziet niet in hoe: "Kleine jongetjes komen hier binnen met goed vervalste id's, we zijn al een soort douanepost geworden. En lukt het niet op die manier dan gaan ze met een groepje even chillen bij een speelpleintje een kilometer hier vandaan, soms wel anderhalf uur. Ze wachten net zo lang tot iemand wat voor ze wil halen. Ze staan hier niet pal naast de deur, dus het is moeilijk te zien en buiten kan en mag ik niets doen."

Het enige stadsdeel waar het gebruik onder jongeren groter is dan in Zuid is Centrum. Hoewel het meeliften ook daar voorkomt, worden daar geen specifieke maatregelen, zoals het benaderen van coffeeshops, genomen om het tegen te gaan. Wel wordt er aandacht aan besteed door bijvoorbeeld ouder-kindteams en kent Centrum een criterium voor de afstand die er moet zijn tussen een school en een coffeeshop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden