Zuid belooft ouders extra kleutergroepen

Met vier en misschien wel vijf nieuwe kleutergroepen op gewilde scholen zijn komend schooljaar alle kleuters in de Rivierenbuurt en De Pijp verzekerd van een plekje op een basisschool naar keuze.

De twintig kinderen die in december werden uitgeloot, krijgen daarbij voorrang op de school van hun eerste keuze. Dat heeft stadsdeelbestuurder Simone Kukenheim (D66, Onderwijs) van Zuid gisteravond beloofd op een informatieavond voor ouders.

In de Rivierenbuurt krijgen de openbare montessorischolen Anne Frank en Maas en Waal en basisschool De Rivieren (bijzonder algemeen) er alle drie een kleutergroep bij.

In De Pijp wordt het tekort aan plekken op basisscholen bestreden met uitbreiding met zeker één kleutergroep en zo nodig twee, op de Oscar Carréschool en/of basisschool De Springstok.

Details moeten nog worden bekeken. Kukenheim en directeur Herbert de Bruijne van de stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel, de exploitant van de scholen, hielden zich dus nog een beetje op de vlakte.

Ze weten beiden nog hoe zij vorig jaar ook een zaal met briesende ouders tegenover zich hadden, hoe ze extra groepen oprichtten en uiteindelijk van de dertig kinderen zonder plek slechts acht overbleven; de rest was, waarschijnlijk na breed inschrijven, toch 'verdwenen' naar elders.

Maar dat wordt nu niet verwacht. Meer kinderen zijn opgegeven dan er plek is, ook al zijn er nog steeds scholen met lege stoeltjes. Dit jaar is de demografische druk opnieuw hoog en nog hoger dan verwacht, zei Kukenheim, die met 'het lijkt wel een geboortegolf' het ijs probeerde te breken.

Ruim dertig ouders waren naar het stadsdeelkantoor gekomen om te worden gerustgesteld in hun zorgen over de toekomst van hun kleuter; na uitloting voor hun favoriete school voelen zij zich achtergelaten met lege handen.

De oproep van De Bruijne en Kukenheim toch vooral ook eens te gaan kijken op scholen met ruimte, zoals Sint Catharina of De Avonturijn, was vergeefs. Een moeder wist wel waarom: 'Ik heb grote compassie met gemengde scholen, maar de Avonturijn is wel erg eenzijdig geworden.'

En een ander: 'Je kijkt toch in de Kwaliteitswijzer en dan zie je dat De Avonturijn door de inspectie niet is goedgekeurd.'

Ook al is dat volgens directeur ad interim Dick Bot nu achterhaald. Bot: 'En als je ziet wat wij bereiken met allochtone kinderen, kunt u nagaan wat wij bereiken met de uwe.'

De samenwerking tussen openbare en bijzondere scholen rond de plaatsing van nieuwe kleuters is nog niet volmaakt. In de Watergraafsmeer, waar daarmee net als in Zuid een proef wordt gedaan, hebben ouders garantie op een plek van tweede en derde voorkeur, wat uiteindelijk (83 procent van de kinderen kwam daar op de school van eerste voorkeur) leidde tot veel grotere tevredenheid onder ouders.

In Zuid moet dat voortaan ook zo gaan.

Tijdens de informatieavond bleek hoezeer onzekerheid heerst onder ouders. Boos was de moeder wier kind in de septemberloting voor de Anne Frank werd uitgeloot en elders is ingeschreven. Ze wil alsnog voorrang, maar heeft daarop geen recht.

En nee, ze gaan de klassen in Zuid niet groter maken dan maximaal dertig: 'Want anders zien wij u straks weer terug als actiegroep.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden