Update

Zuid-Afrikaanse partijleider veroordeeld voor haat zaaien

De leider van de jongerenbeweging van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Julius Malema, is vandaag door de civiele rechter schuldig bevonden aan het zaaien van haat.

Aanhangers van Malema in Johannesburg. © ANP Beeld
Aanhangers van Malema in Johannesburg. © ANP

Hij had recent een lied uit de tijd van de strijd tegen het blanke minderheidsbewind gezongen, waarin wordt opgeroepen blanke boeren uit te moorden.

De rechter oordeelde dat dit neerkwam op haat zaaien. Malema moet nu de proceskosten betalen in deze civiele zaak. De klacht over Malema's lied kwam van de Afrikaner mensenrechtengroep Afriforum. De rechter verbood Malema of andere leden van zijn partij nog dergelijke liederen ten gehore te brengen.

Malema was niet op de zitting aanwezig. De linksradicale leider van de Jeugd Liga van het ANC wordt vaak gezien als toekomstig leider van het ANC. Hij worstelt echter met meer procedures. Een andere rechtbank buigt zich over de klacht dat Malema's gezang 'shoot the white farmer' aanzet tot moord was. Malema is vorig jaar ook al aangeklaagd over 'shoot the white farmer'.

Daarnaast buigt een comité van het ANC zich over de vraag of hij uit de partij moet worden gezet. Hij heeft het ANC herhaaldelijk in opspraak gebracht met uitspraken die ook binnen de partij tot verontwaardiging leidden. Morgen moet hij nadere uitleg geven over zijn stelling dat de regering van het buurland Botswana ten val moet worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden