Zuid-Afrika zoekt kwaliteit

Een wijnland waarvan de export binnen een aantal jaren meer dan vertienvoudigd is, zou geen reden tot klagen moeten hebben. Maar Zuid-Afrika heeft dat wel. Vooral de laatste tijd waden de wijnmakers door onverkoopbare voorraden. De thuismarkt drinkt te weinig. Wijn is de drank van de blanke minderheid. Bier is de favoriet van de rest van de bevolking.

Er zal dit jaar weer meer geoogst worden. En dan is de vraag: valt dat allemaal wel te verkopen? Tientallen bedrijven hebben besloten dat niet af te wachten en hebben zichzelf maar te koop gezet. Hoe kan dat nou?

Eén gegeven is dat het land zich te lang heeft gericht op de onderkant van de markt. De wereld heeft genoeg goedkope wijn. En op die markt zijn Chili en Australië de sterkste spelers. De wijnproducenten in Zuid-Afrika betalen nu de prijs voor hun verzuim wijnen in het hogere segment onder de aandacht te brengen.

Het voordeel van deze tegenvaller is dat in Zuid-Afrika de automatische piloot er af is. Langzaam dringt door dat er anders gewerkt moet worden. En de ambitie gebruik te maken van het bijzondere Zuid-Afrikaanse terroir is aanwezig, getuige de animo van vooral buitenlandse tycoons en bedrijven om in het land te investeren.

Aan de ene kant gooien dus veel wijnbedrijven de handdoek. Maar aan de andere kant komen er jaarlijks gemiddeld vijftig bij. En deze zullen zich niet richten op de markt van bulkwijnen, die nu in volume nog een kwart van de export in beslag nemen. Zuid-Afrika gaat op jacht naar onderscheid.

Een bedrijf dat de pot met goud aan het eind van die regenboog al heeft gevonden, is Iona. Dat is een relatief jonge winery in het niet al te bekende Elgin, een 'ward' binnen het district Overberg aan de kust van False Bay. ''In een land waar het zo warm is, zijn cool climate-wijngaarden goud waard,'' zegt eigenaar

Andrew Gunn, die in 1997 deze verwaarloosde appelkwekerij 'omschoolde' tot een succesvol wijnbedrijf. Iona's grote troef is de sauvignon blanc druif, die er het ideale terroir tot zijn beschikking heeft. De wijngaarden liggen ruim vierhonderd meter boven zeeniveau en zijn de koelste van het land. Er wordt acht weken later geoogst dan in de rest van de Kaap. En langzaam rijpen zorgt bij sauvignon blanc voor mooi, geconcentreerd, fris sap.

Dan is wijnmaker Niels Verburg - met een trackrecord waarop wijnbedrijven in Australië, Chili, Nieuw Zeeland en Frankrijk prijken - ook nog eens geporteerd van Sancerre. Voor zijn sauvignon blanc gebruikt hij gist uit die contreien.

Tot zover de theorie. Maar hoe zit het in de praktijk? Iona 2006 (13,95 euro) is een soort best of both worlds sauvignon blanc. Geconcentreerd, compact en strak. Kalkig, vuursteentjes, mineralen. Maar ook wit fruit, vijg, grapefruit en zachtgroene tonen. Geurige waterkers, kleine tuinboontjes, piepjonge doperwtjes? Iona wordt niet voor niets geroemd door wijnschrijvers en wijnbladen over de hele wereld. Mijn Engelse collega Steven Spurrier looft de 'preciesheid' van hun wijn.

Iona maakte in 2005 zelfs de beste nieuwewereldwitte volgens Decanter. Hiermee blijft Zuid-Afrika niet zitten. Wie verstandig is, koopt er veel van. Iona is één van de weinige Nieuwe Wereld sauvignon blancs die zelfs beter smaakt naarmate hij ouder wordt. (HAROLD HAMERSMA)

Schottenburch Wijnhandel
Krom Boomssloot 18
020-6237022

Wijnhandel Koninginneweg
Koninginneweg 143
020-6625250

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden