Zuid-Afrika weigert dalai lama toegang

De geestelijk leider van Tibet had deze week aanwezig zullen zijn op een conferentie over sport en samenleving, vanwege het WK-voetbal dat volgend jaar in Zuid-Afrika wordt gehouden. Foto ANP/Harish Tyagi Beeld
De geestelijk leider van Tibet had deze week aanwezig zullen zijn op een conferentie over sport en samenleving, vanwege het WK-voetbal dat volgend jaar in Zuid-Afrika wordt gehouden. Foto ANP/Harish Tyagi

JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse regering heeft een lawine van kritiek over zich afgeroepen door de dalai lama een visum te weigeren voor een vredesconferentie in Johannesburg.

De geestelijk leider van Tibet had deze week aanwezig zullen zijn op een conferentie over sport en samenleving, vanwege het WK-voetbal dat volgend jaar in Zuid-Afrika wordt gehouden. Verschillende Nobelprijswinnaars, Hollywoodsterren en andere prominenten zullen zich buigen over de vraag hoe sport kan bijdragen aan de strijd tegen racisme en aan de verbroedering tussen naties.

Dat de dalai lama daar niet aan mag deelnemen, leidt tot felle protesten bij organisatoren en deelnemers. De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars aartsbisschop Desmond Tutu en oud-president F.W. de Klerk hebben zich teruggetrokken, het standpunt van Nelson Mandela - die als president de dalai lama ontmoette - is nog onbekend.

Het Nobelcomité reageert vanuit Oslo uiterst verontwaardigd. ''Het is teleurstellend dat Zuid-Afrika, dat zoveel solidariteit ontving van de wereld, niet dezelfde solidariteit betracht met anderen,'' aldus Geir Lundestad, directeur van het Nobelcomité. De dalai lama zelf heeft laten weten zeer teleurgesteld te zijn. Volgens hem is Zuid-Afrika gezwicht voor 'intense druk' van China.

De woordvoerder van president Kgalema Motlanthe ontkent dit nauwelijks. ''Wij hebben geen probleem met de dalai lama,'' aldus de woordvoerder. ''Maar vanwege het WK-voetbal willen we de aandacht graag op Zuid-Afrika vestigen. Een bezoek van de dalai lama zou de aandacht verleggen naar de problemen in Tibet en negatieve publiciteit over China opleveren. Wij hechten aan onze banden met China.''

Zuid-Afrika is de belangrijkste handelspartner van China in Afrika, en de relaties tussen de huidige machthebbers in Pretoria en Peking gaan terug tot de dagen van de strijd tegen de apartheid.

De Chinese ambassade in Pretoria bevestigt dat de regering in Peking heeft gewaarschuwd dat deelname van de dalai lama aan de conferentie de betrekkingen met Zuid-Afrika zou schaden.

''Onze regering buigt op schandalige wijze voor Chinese druk,'' zegt Desmond Tutu. ''Ik schaam me daar diep voor.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden