Zuid-Afrika past 'aanstootgevende' koloniale straatnamen aan

Het gemeentebestuur van Zuid-Afrika's bestuurlijke hoofdstad Pretoria wil 27 'aanstootgevende' straatnamen die verwijzen naar het koloniale en het apartheidsverleden van Zuid-Afrika, een naamsverandering laten ondergaan. Op die lijst prijken onder meer de Beatrixstraat en de Koningin Wilhelmina Avenue, de laan waaraan toevallig ook de Nederlandse ambassade is gevestigd.

Beatrixstraat in Pretoria. Beeld
Beatrixstraat in Pretoria.

Wanneer precies de 27 straatnamen worden gewijzigd, is nog niet bekend. Volgende week hoopt de gemeenteraad de definitieve lijst bekend te kunnen maken.

De nieuwe namen voor de 27 beoogde straten zijn een compromis waarin het regerende ANC en de oppositiepartijen in de gemeenteraad zich kunnen vinden na een 8 jaar durend getouwtrek over een nieuwe naam voor Pretoria. De bestuurlijke hoofdstad zou Tshwane moeten gaan heten, maar daartegen kwam zo veel verzet dat het ANC zich nu heeft neergelegd bij het handhaven van de naam Pretoria in ruil voor 27 nieuwe straatnamen.

Beatrixstraat
Zo zal de Voortrekkersstraat worden vernoemd naar Steve Biko, de legendarische voorvechter van het zwarte bewustzijn, Beatrixstraat komt in aanmerking voor de apartheidsstrijder Solomon Mahlangu. De Generaal Louis Botha Rijlaan zal worden vernoemd naar January Masilela, een voormalig lid van de gewapende vleugel van het ANC die, zo meldde de Afrikaanstalige krant Beeld, in 2008 onder verdachte omstandigheden bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

Een deel van Pretoria's langste straat, de Kerkstraat, zal worden omgedoopt in Helen Josephstraat. Hendrik Verwoerd zal zijn naam moeten prijsgeven aan de vooruitstrevende calvinistische theoloog professor Johan Heyns die in 1994 werd vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden