Zuckerberg zegt 'sorry' in Europees Parlement

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft in het Europees Parlement in Brussel 'I am sorry' gezegd voor het misbruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers in de EU.

Facebook-topman Mark Zuckerberg (links) en parlementsvoorzitter Antonio Tajani.Beeld afp

De Amerikaan deed dat tijdens een bijeenkomst met de fractieleiders en parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

Zuckerberg zei dat Facebook onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen. Hij wees erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen omdat er wereldwijd de komende achttien maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden, waaronder in de VS en de EU.

Bij het schandaal met Cambridge Analytici, dat de profielen van miljoenen gebruikers in handen kreeg, zijn privégegevens gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Nepaccounts
"In 2016 waren we te langzaam om Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te ontdekken," zei hij. Facebook is daar volgens hem nu wel op voorbereid. Bij meerdere verkiezingen in Europa, waaronder in Duitsland, is actie ondernomen. Zo zijn veel nepaccounts verwijderd die desinformatie verspreidden.

Zuckerberg zei dat Facebook bij verkiezingen een belangrijke rol speelt, waardoor de opkomstcijfer soms hoger werd. Het bedrijf zal nieuwe tools rond verkiezingen blijven ontwikkelen. Verder wordt adverteren op Facebook veel transparanter, beloofde de Amerikaan.

Veranderingen
De Facebook-oprichter kondigde een verdubbeling aan naar meer dan 20.000 medewerkers om de veiligheid te vergroten. "Dat zal de winst aanzienlijk beïnvloeden," zei hij.

Facebook herkent bijvoorbeeld nu al 99 procent van aan terreurgroeperingen als IS en Al Qaida gelieerde boodschappen voor ze door gebruikers worden gemeld. In het geval van pesterijen kan het Amerikaanse internetbedrijf binnen tien minuten boodschappen verwijderen. "Ik ben daar trots op," aldus Zuckerberg.

Hij gaf wel aan dat het tijd kost om alle veranderingen door te voeren. Apps zoals Cambridge Analytica heeft gebruikt, worden grondig onderzocht en in de ban gedaan. Van de duizenden apps die zijn onderzocht is dat inmiddels met tweehonderd apps gebeurd.

Onbeantwoord
Veel vragen die fracties in het Europese Parlement stelden aan Zuckerberg bleven onbeantwoord. Door de gespreksopzet en de beperkte tijd kwam er op tientallen vragen geen reactie, zoals sommigen vooraf al vreesden.

Het onderhoud duurde met 1,5 uur iets langer dan gepland. Zuckerberg zei een aantal belangrijke vragen te hebben beantwoord en beloofde de komende dagen nog antwoorden schriftelijk door te geven.

Onduidelijk is bijvoorbeeld nog of en wanneer Facebookgebruikers van wie de gegevens zijn misbruikt worden gecompenseerd. Ook kwam er geen antwoord op de vraag of er een mogelijkheid komt om verstoken te blijven van gerichte (politieke) advertenties.

Zuckerbergs antwoord op vragen over het vermeende wegsluizen van winsten bleef beperkt tot: Facebook betaalt alle belasting die het wettelijk verschuldigd is en investeert veel in Europa.

Onvrede
Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Zuckerberg. Veel van zijn antwoorden waren inhoudsloos, zei de rapporteur voor databescherming Philippe Lamberts.

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met "ingestudeerde beloftes'', maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. "Een simpel 'sorry' is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws.'' Zij noemde de Amerikaan een "een echte wolf in schaapskleren''.

Lambert Van Nistelrooij (CDA) hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. "Anders zouden we het nakijken hebben.''

De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de "brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. "Dat is een publieke taak.'' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. "We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''

Volgens Sophie in 't Veld (D66) heeft Zuckerberg "het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet."

Lees ook: Check hier of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden