Update

Zowel petities vóór als tegen wilde dieren in het circus

Het bestuur van Amsterdam-Zuid krijgt vanavond een petitie aangeboden om circussen met wilde dieren te weren uit het stadsdeel. De Partij voor de Dieren, PiepVandaag, Wilde Dieren de Tent Uit en de dierenbescherming Amsterdam sloegen de handen ineen om het stadsdeel te bewijzen dat Amsterdammers niet gecharmeerd zijn van de wijze waarop deze dieren door hun werkgevers behandeld worden.

Beeld ANP

De partijen stelden de petitie op nadat circus Herman Renz eind april een vergunningaanvraag had ingediend bij stadsdeel Zuid. Twee maanden lang konden tegenstanders van wilde dieren in het circus via een e-mailactie zich uitspreken tegen de kwestie. Bijna 3000 mensen hebben dit gedaan.

Volgens Myrna van de Laar, regiomanager van de Dierenbescherming, hebben Amsterdammers schoon genoeg van het dierenleed dat in circussen plaatsvindt. 'Mensen willen geen apen meer in glitterpakjes door een hoepel zien springen. Zij zien wilde dieren liever in hun natuurlijke omgeving.'

Oproep tot verandering
Stadsdeel Zuid sprak zich eerder uit tegen circussen met wilde dieren, maar krabbelde volgens de opstellers van de petitie in een nieuw beleidsstuk weer terug. Het zou volgens het stadsdeel onmogelijk zijn circussen met wilde dieren te weren. Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit, zegt hierover: 'Circusdieren zijn de dupe van deze onzorgvuldige conclusie van het dagelijks bestuur. Gemeentes mogen zelf de keuze maken tussen circussen met en zonder wilde dieren.' Vestering wil dan ook dat het stadsdeel het voorbeeld van de gemeente Heemskerk volgt, die al jaren dergelijke circussen weert.

Tegenwoord
Overigens heeft de tegenpartij ook een petitie opgesteld die eveneens door 3000 mensen is ondertekend. Dat meldt de commissie Klassiek Circus. Ook deze partij wil de petities binnenkort aanbieden aan het stadsdeelbestuur. Klassiek Circus stelt dat de partijen die tegen wilde dieren in het circus zijn, het stadsdeel trachten te misleiden met onjuiste mededelingen. Volgens Klassiek Circus genieten Amsterdammers wel degelijk van voorstellingen met wilde dieren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden