'Zowat elke Vespa wordt gejat in de stad'

Volgens verzekeringsmaatschappijen vormen Vespa's en Amsterdam geen gelukkig huwelijk. Stedelingen die dit merk scooter hebben, kunnen erop wachten dat ie gestolen wordt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit een korte rondgang langs vijf grote verzekeringsmaatschappijen rijst het beeld op dat wie in Amsterdam op een Vespa rijdt, zich moet verzoenen met het idee dat de scooter op enig moment wordt gestolen. Dat blijkt uit navraag naar de polissen van Unigarant, Univé, ANWB, Centraal Beheer en Meeùs Verzekeringen.

De verzekeringsmaatschappijen bepalen de premie op basis van een aantal factoren, waaronder het merk van de tweewieler én de postcode. Omdat Amsterdam 'een risicogebied' is, zijn de premies voor een diefstalverzekering de afgelopen jaren omhooggeschoten, 'soms zelfs verdubbeld,' volgens de klantenservices van de verzekeringsmaatschappijen.

Wie een scooter tegen diefstal verzekert, betaalt in vijf jaar aan premie ongeveer de nieuwwaarde van de scooter. Volgens één van de verzekeraars 'leert de ervaring helaas dat 95 procent van de Amsterdamse Vespa's binnen vijf jaar als gestolen wordt opgegeven'. Dat beeld is breedgedragen: 'Vespa's zijn populair en er zit handel in.' En: 'Amsterdam en een Vespa, dat is geen gelukkig huwelijk.' Ook scooters van Piaggio zijn volgens de verzekeraars veelvuldig doelwit van dieven.

Probleem Vespa's niet bekend bij registratiepunt
Dat is opvallend, want bij het landelijke registratiepunt van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is de diefstalgevoeligheid van Vespa's niet bekend. Ze houdt niet bij hoe vaak bepaalde merken in specifieke postcodegebieden worden gestolen, maar weet wel dat landelijk slechts vier procent van de Nederlandse Vespa's binnen vijf jaar wordt gestolen. Daarmee zit het merk onder het landelijk gemiddelde. Scooters van Piaggo worden drie keer zo vaak ontvreemd. Vespa is onderdeel van Piaggo, maar verzekeraars en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit registreren beide merken apart.

Dat Amsterdam koploper is als het gaat om het aantal scooterdiefstallen staat wel buiten kijf: in het eerste half jaar van 2015 werden in de regio Amsterdam-Amstelland ruim 2100 bromfietsen gestolen, ruim drie keer zo veel als in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden