Column

Zouden de asielzoekers mijn welkomstdoos waarderen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Goh, leuk idee, een Amsterdamse welkomstdoos. Voor een asielzoeker.
We mogen zelf bepalen wat erin moet.

Daar denk ik nu dus over na.

Ik geef toe dat ik een moralist ben, dus ik wil een doos geven met opvoedkundige middelen. Maar dat schijnt niet de bedoeling te zijn.
Het moet 'leuk' zijn.

Zou ik anders een bijbel in de doos doen, terwijl ik zelf ongelovig ben? Ja, ik denk het wel. Een bijbel vind ik zo veel mooiere lectuur dan bijvoorbeeld de koran. Een bijbel zou dus al een tegemoetkoming zijn van mij. Maar allereerst zou ik toch het boek Op Weg Naar Het Einde van Gerard Reve in die doos stoppen. Typisch Nederlands: humor, religieus en homoseksueel. Zo leer je ons land kennen.

Wat verder? Een spelletje. Mijn gedachten gaan naar monopoly. Je leert wezenlijke zaken over de economie en Amsterdam. Bijvoorbeeld dat de huizen in de populairste straten de meeste huur opleveren. En dat je makkelijk in de gevangenis terecht kunt komen. En dat je kanskaarten in het leven kunt krijgen. En dat je rijk kunt worden als je de juiste kapitalistische beslissingen neemt.

In de doos zou ik ook één koekje stoppen: symbool van onze gastvrijheid en onze zuinigheid. Zuinigheid kan niet snel genoeg aangeleerd worden door de asielzoeker.

Verder zou ik een fles jenever in die doos stoppen. Niet alleen is jenever lekker, de drank verdient ook meer aandacht - en ik denk echt dat je er veel asielzoekers een plezier mee doet. Ik zou zelf graag jenever in een doos vinden als ik bijvoorbeeld zou vluchten naar Saoedi-Arabië.

Verder doe ik in de doos een dvd van een voorstelling van Hans Teeuwen. Ik denk aan zijn dvd Industry Of Love. Humor is zoals gezegd altijd goed en je leert eruit hoe wij omgaan met ons koningshuis en de vrijheid van meningsuiting. Sluit ook mooi aan op Gerard Reve, al zeg ik het zelf.

Natuurlijk zou ik er ook een kaartje in doen voor een balletvoorstelling. Het Nationale Ballet is ook iets wat ons koningshuis graag laat zien in het buitenland.

Zouden de asielzoekers mijn doos waarderen?

De rest vul ik op met condooms.

Hoe komt het toch dat ik het ernstige vermoeden heb dat ik alles uit deze doos terug zou krijgen, minus de fles jenever?

Wilt u reageren op deze column? Dat kan: scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden