PlusColumn

Zou wel lachen zijn: Marokkaan verscheurd door krokodil

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Wolff
Beeld Wolff

Als vijftienjarige heb ik jarenlang in een sigarenzaak gewerkt; ik heb zoveel pakjes sigaretten en sigaren verkocht dat ik op zijn minst een paar dooien op mijn conto moet hebben.

Iedereen kwam zijn dagelijkse dosis nicotine halen in het sigarenzaakje bij de ingang van het Sarphatipark: veel te zware marktkoopmannen die altijd mopperden over de gestegen accijnzen. Veel te jonge scholieren van omringende scholen die mij lieten grijnzen. Ik gaf ze het voordeel van de twijfel, vooral uit medelijden voor het slechte acteerwerk wanneer ik ze om hun leeftijd vroeg. Penozegozers die een slof Marlboro kochten, die duidelijk pas in de middag wakker werden en even bleven hangen om De Telegraaf te lezen terwijl ze Red Bull dronken. Het wisselgeld 'moesten ze niet hebben'.

Als ik voor mijn baas boodschappen op de Albert Cuyp moest halen, haastte ik mij op de heenweg zodat ik op de terugweg nog eventjes langs de dierenwinkel op de Van Woustraat kon gaan. Ik kocht er weleens babymuisjes, een eurootje per stuk, voor de slangen van mijn broer - hij is een fervent reptielengek. We zijn niet echt sadisten, maar verheugden ons er wel op als het weer voedertijd was. Dan dropten we een lief babymuisje in het terrarium en riepen we onze neefjes en nichtjes erbij, hun snotterige neusjes tegen de glazen geplakt. We creëerden onze eigen natuurprogramma's. National Geographic op de vierde verdieping van een sociale huurwoning in De Pijp.

Wie ook een voorliefde heeft voor het nabootsen van natuurprogramma's met reptielen in de stad, was Ferry P. - ook wel bekend onder de artiestennaam Ferry Torrez. Vorige week vond de politie in een loods in Amsterdam-Oost drugs en grote hoeveelheden geld, die bewaakt werden door twee krokodillen. Hoe in hemelsnaam komt iemand op zo'n idee? Ik stelde mij het gesprek voor tussen een kettingrokende penozegozer met een bevriende krokodillenfluisteraar.

"Hé gap, ik heb even zitten denken, je kent mij, altijd aan het denken. Niet voor niets noemt iedereen mij in de kroeg de Denker. Ik dacht: hoe kan ik mijn knaken het beste bewaken? Honden zijn zo voor de hand liggend, bewakers zijn mensen en ik heb niets met mensen en boobytraps installeren is mij te veel gedoe. En die hongerige hyena's, die altijd azende kut-Marokkanen zijn tegenwoordig nergens meer bang voor."

"Go on, go on."

"Dus toen ik mijn dochtertje voorlas uit Rokko Krokodil, schoot er ineens een briljant idee binnen..."

Zou wel lachen zijn als indringers op de loods waren gestuit en eentje net niet dezelfde reactiesnelheid bezat als die van de krokodil. Geestige krantenkoppen. Marokkaan verscheurd door krokodil in Amsterdam-Oost.

De krokodillenkameraad verklaarde tijdens de verhoren dat hij niet wist van de inhoud van de koffers.

Ik geef hem het voordeel van de twijfel. Vooral uit medelijden.

m.bouzamour@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden