Zou Máxima, als ze joods was, wel de VAE binnenkomen?

'Turkije kan toetreding tot de EU vergeten,' zei Mark Verheijen van de VVD in maart. 'Turkije hoort echt niet bij de EU,' schreven Gert-Jan Segers en Joël Voordewind van de ChristenUnie in de Volkskrant, ook in maart. 'Turkije is nog niet klaar voor de EU,' zei Marit Maij van de PvdA in oktober. 'Turkije is nog lang niet klaar voor de EU,' zei Sybrand van Haersma Buma van het CDA, ook in oktober. 'Uitbreiding van de EU is nu onwenselijk,' vindt de SP. En ook de SGP is tegen Turkije bij Europa. Kortom: bijna de gehele Tweede Kamer is tegen toetreding van Turkije tot de EU.

Ik kwam daarop omdat ik me ineens herinnerde waarom Geert Wilders uit de VVD werd gezet. Hij vond dat Turkije geen lid van de EU mocht worden. Dat was tien jaar geleden. Hoe kwam ik op Wilders? O ja, ik zat nog even op internet en las dat het Wilders destijds kwalijk werd genomen dat hij iets had gezegd over de sluier waarmee koningin Beatrix in Abu Dhabi had rondgelopen. Wilders had zich afgevaagd wat zij daar met een hoofddoek op te zoeken had. 's Lands wijs, 's lands eer, antwoordde Buitenlandse Zaken. 's Lands wijs, 's lands eer, zou Buitenlandse Zaken nu ook kunnen zeggen over Vitesse, dat een Israëlische speler thuisliet.

Maar dat zei Buitenlandse Zaken niet. Minister Frans Timmermans zou Vitesse graag hebben geholpen de joodse speler de VAE, de Verenigde Arabische Emiraten, binnen te krijgen, maar of hem dat gelukt was... 's Lands wijs, 's lands eer geldt ook voor Rusland. En zeker voor Sotsji, waar binnenkort de Olympische Winterspelen zullen beginnen, die de koning en koningin vermoedelijk zullen bezoeken. Terwijl homo's daar worden gediscrimineerd. Dus niets van zeggen? Zwijgen als hoofddoek, omdat het gastland dat nu eenmaal vraagt? Zou Máxima, als ze joods was, wel de Verenigde Arabische Emiraten binnenkomen?

Máxima is katholiek. Verdomd, daarom had ze ook een hoofddoek op toen ze naar de paus ging. Die man, die al wordt vergeleken met... Mandela, schijnt daar prijs op te stellen. Hoe moeilijk is het iets níét te doen? Om niet als team naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan als niet iedereen mee mag, om niet een hoofddoek te dragen, om niet naar Sotsji te gaan? Waarom zou je, als een land niet wijs is, de eer van dat land eerbiedigen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden