Column

Zou Hero Brinkman zich niet hard moeten maken voor zelfstandige ondernemers?

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn debuutroman De Belofte van Pisa. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek werden verkocht, en ook verschijnt de roman in 2016 in het Duits. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Terwijl ik rond het middaguur langs mijn geliefde gracht slenterde, merkte ik een leuk tafereeltje op. Voor de deur van een grachtenpand op de Prinsengracht werd een gebrilde meneer met een Adidaspetje gefotografeerd door een fanatieke fotograaf die hem strak regisseerde.
'Dat is de juiste look! Hou die vast. Kan je even langs me lopen? Niet in de camera kijken. Doe alsof ik er niet ben.'

Na wat heftig gehol en geklik, keken ze samen de foto's terug op de langwerpige fotocamera.

'Deze zijn te gek! Vind je niet? Ben benieuwd wat justitie ervan vindt.'
De gebrilde meneer vond zijn blik te kil, wisselde van pet terwijl hij zichzelf bekeek in de reflectie in het raam van een advocatenkantoor. Via het raam keek hij mij even kort en krachtig aan - ik wandelde weer verder.

Deze week las ik in de kranten dat justitie de fotograaf via de advocaat van de gebrilde meneer opdracht had gegeven om een fotoserietje van hem te schieten. En dat justitie maandenlang bezig was geweest met voorbereidingen om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Waar justitie voor vreesde, was dat hordes fotografen de arme man tot vervelens toe zouden volgen op een soort 'jacht naar de eerste foto'.

Op de vraag wat het belang van de staat was, antwoordde de advocaat: 'Het heeft mogelijk met Volkerts veiligheid te maken.'
Als ik het goed begrijp, moet zijn cliënt, een moordenaar die tevens een uitmuntende schutter is, voor z'n veiligheid vrezen voor een stel opdringerige paparazzi. Dus je hebt jarenlang vastgezeten voor de meedogenloze moord op de meest charismatische politicus die het land gekend heeft en na je straf organiseert de overheid in het geniep een fotoshoot mét een professionele fotograaf voor je.

Niet lang daarna ontstond er een moddergevecht tussen de overheidsmedewerkers en de advocaten van Volkert. Zijn advocaat vervolgde: 'Feit is dat de overheid wilde dat ik de fotograaf regelde. Dan zouden ze geen vuile handen krijgen. Nou, prima, dat heb ik gedaan. En nu suggereren ze dat het louter mijn idee was en dat het OM op het laatst is geïnformeerd en toen pas toestemming gaf. Dat is onjuist.'
Het was de week van mooie moddergevechten. Bij Pauw zaten Hero Brinkman en Dirk Scheringa aan tafel. Ze hadden het over hun politieke partij. De Ondernemerspartij.

Dirk begon: 'Ik vind dat ondernemers benadeeld worden in de samenleving.'
Ik wist niet of ik moest lachen of huilen. De politiek is het eindstation voor uitschot geworden.

Peter R. de Vries, die tegenover het treurige tweetal zat, kreeg het zwaar te verduren. Brinkman vond het beschamend dat hij betaald werd om aan tafel gal te spuwen.
Hero vond zichzelf helemaal het einde, terwijl hij in feite in eigen voet schoot.
Zou hij zich juist niet hard moeten maken voor zelfstandige ondernemers?

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden