Column

Zorreguieta is een verliezer die zich hier mocht gedragen als een overwinnaar

Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Terwijl ik op een belangrijk diner dure wijn naar binnen zat te gieten, kwam het bericht dat Jorge Zorreguieta was gestorven, de vader van koningin Máxima.

Ik had veel zin om op dit overlijden een toost uit te brengen, want mijnheer Zorreguieta is een oorlogsmisdadiger. Ik zal dat Máxima nooit aanrekenen - kinderen zijn niet verantwoordelijk voor hun ouders - maar pappa Jorge is schuldig aan duizenden Argentijnse doden. Hij had berecht moeten worden en levenslang moeten krijgen, en dat zulks niet is gebeurd, stemt droef. De laffe rol die de Nederlandse regering als liklakei heeft gespeeld onder dwang van ons koninklijk huis om het huwelijk tussen Willem en Máxima mogelijk te maken, zou nog eens goed moeten worden uitgezocht.

Maar ik toostte niet, want op pagina 115 van Teletekst stond opeens een vreemd bericht: 'Ziekenhuis: Zorreguieta is in leven.' Ik las: '(...) Argentijnse media meldden dat hij was overleden, maar het ziekenhuis waar hij werd behandeld ontkent dat.' De zin daarop luidde: 'Máxima's vader zou thuis verpleegd worden.'

Pardon? Hoe zat het nou? Was de man nou in het ziekenhuis of thuis? Als hij thuis was, hoe wist het ziekenhuis dan dat hij niet was overleden? Maar goed, al snel kwam het bericht dat 'bronnen rond het koninklijk huis' meldden dat de slechte man 'stabiel' was en het tijdelijke helaas nog niet met het eeuwige had gewisseld.

Zorreguieta is met alles weggekomen, en nu weer, want het leek of de dood hem per vergissing had overgeslagen. Hoe lief hij misschien geweest is voor zijn kinderen, hij is het voorbeeld van een onrechtvaardig leven; een voor moord verantwoordelijke mazzelaar. Als hij in Nederland was - wat kon ik me daaraan ergeren - werd hij met fluwelen handschoenen aangepakt. Hij mocht niet bij het huwelijk zijn van zijn dochter, maar verder was hij overal bij.

Ooit heeft iemand gezegd: 'De overwinnaars bepalen wat een oorlogsmisdaad is.' Een enigszins cynische uitspraak die een grote tragiek bevat: overwinnaars kunnen ver na hun verscheiden in het ongelijk worden gesteld, maar dan zijn ze bij leven hun straf ontlopen.

Zorreguieta is een verliezer die zich hier mocht gedragen als een overwinnaar.

Ikzelf heb misdadiger Z. een keer in Den Haag zien lopen met zijn vrouw.
Op nog geen honderd meter van het Vredespaleis.

t.holman@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden