Punt voor punt

Zorgwekkende groei aantal coronagevallen: wat te doen?

Een baby, dit weekend geboren in Wuhan, de stad in China die lang brandhaard was van de corona­crisis. Het virus is er op zijn retour. In China kwamen er gisteren 40 besmettingen bij, weer minder dan de dag ervoor.Beeld AFP

Het coronavirus breidt zich verder uit in Nederland. De forse stijging van het aantal patiënten in ons omringende landen baart eveneens zorgen. ‘Door ingrijpen van de overheid moet de infectiegraad dalen.’

1. Wat is de stand van zaken van de corona­bestrijding in Nederland?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) probeert nog steeds het virus in te dammen; fase 1 van de strategie. Dat wordt steeds moeilijker, want er komen dagelijks meer besmette personen bij. Op 27 februari was het eerste geval bekend, inmiddels staat de teller op 321, zo maakte het RIVM maandagmiddag bekend. Dat aantal zal in de loop van de week waarschijnlijk verder toenemen, zoals ook het aantal sterfgevallen – tot dusverre drie ouderen met onderliggende klachten – zal stijgen.

2. Wat is er aan de hand in Noord-Brabant?

Daar zijn tientallen mensen geïnfecteerd die niet in infectiehaarden als Noord-Italië, Zuid-Korea of China zijn geweest. Ook staat vast dat ze het virus niet hebben gekregen in de omgang met een gediagnosticeerde coronapatiënt.

Dat kan erop duiden dat het virus in Brabant rondwaart. Daarom adviseert het RIVM Brabanders met verkoudheidsklachten of koorts thuis te blijven. Als ze besmet zijn, infecteren ze zo immers geen of weinig anderen.

3. Wanneer weten we of Brabant zelf een infectie­haard is?

Via steekproeven stelt het RIVM uiterlijk dinsdag vast of, en in hoeverre het coronavirus echt voet aan de grond heeft gekregen in Brabant.

Er wordt dan mogelijk overgeschakeld naar fase 2 van de bestrijding, de zogenoemde mitigatie- of vertragingsfase. Dan zullen publieke maatregelen strenger zijn: denk aan het sluiten van scholen en het afgelasten van evenementen. Ook wordt dan de zorg voor kwetsbare patiënten opgetuigd.

4. Hoeveel andere personen besmet een coronapatiënt?

Tussen de twee en drie, zegt Menno de Jong, viroloog van Amsterdam UMC. De toename van het aantal patiënten vermenigvuldigt zich exponentieel, en dat gaat razendsnel. Met een infectiegemiddelde van 3 als voorbeeld: 1-3-9-27-81-243, enzovoort. “Door ingrijpen van de overheid moet die infectiegraad dalen,” zegt De Jong. Simpel gesteld is de strategie van het RIVM: zorg dat een coronapatiënt gemiddeld minder dan één andere persoon infecteert door quarantaine, want dan sterft de ziekte vanzelf uit. Dat is niet alleen de strategie van de Nederlandse overheid, maar van bijna alle overheden ter wereld.

5. Maar niet elk land is even succesvol in ­ziektebestrijding, hoe kan dat?

De verschillen zijn fors. Vietnam (95 miljoen inwoners) heeft ‘slechts’ 30 coronabesmettingen, terwijl Duitsland (83 miljoen inwoners) er meer dan 1000 heeft, bijvoorbeeld.

Dat Duitsland vanwege de beschikbare middelen meer tests uitvoert, verklaart het verschil deels. Wat verder meespeelt: in warme landen als Vietnam verspreidt het coronavirus zich minder goed dan in koude landen. Ook de organisatie van de gezondheidszorg is een factor. Een hele keten (huisartsen, laboratoria, ziekenhuizen) moet immers in beweging komen.

“Vietnam is een communistisch land, met een sterke organisatiegraad,” zegt De Jong, die in Vietnam werkte. “Bij de uitbraak van de E.coli-bacterie in 2011 in Duitsland bleek dat de verschillende deelstaten niet goed samenwerkten bij het nationale beleid, al is niet gezegd dat dat nu ook het geval is.”

6. Wat heeft Nederland te maken met Duitsland als het om corona gaat?

Veel, zoals Nederland veel te maken heeft met alle landen waarmee betrekkingen bestaan. “Op het vlak van corona is het niet goed mogelijk om het dorpje van Asterix en Obelix te zijn, dat als enige moedig standhoudt tegen de Romeinen,” zegt De Jong. Daarom baren de oplopende cijfers in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië hem zorgen voor de situatie in Nederland.

Dat iedereen in de hele wereld drie weken in quarantaine moet tegen het coronavirus, zoals de Nederlandse zakenman en internet­ondernemer Marc van der Chijs opperde, vindt De Jong ‘theoretisch geneuzel’. “In rekenkundige modellen kun je zo denken, maar het is onuitvoerbaar. Het betekent namelijk ook dat artsen niet naar corona- of andere patiënten in het ziekenhuis kunnen gaan. Die overlijden dan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden