'Zorgverleenster' cel in voor stelen van hulpbehoevenden

Haar slachtoffers waren ontredderde en zieke mensen die zich op een zak geld verheugden, maar het meeste geld verdween in de zak van 'zorgverleenster' Paulina T. (46). Zij bemiddelde bij de aanvraag van een persoonsgebonden budget, PGB, en eigende zich de financiele situatie van haar klanten, inclusief passen en rekeningen, vervolgens volledig toe.

Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

T., een pronte Surinaamse, was er niet meer bij toen de officier van justitie gisteren 214 dagen (dertig voorwaardelijk, de andere 184 dagen zat ze al vast) tegen haar eiste. De vrouw verliet, nog voordat ze een woord gezegd had, de rechtszaal omdat de aanwezigheid van twee tekenaars haar stoorde; ze wilde niet 'herkenbaar' in de krant komen.

Recidiviste
De vrouw is een geharde recidiviste die al drie keer eerder tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen werd veroordeeld terzake oplichting en valsheid in geschrifte. Met haar bedrijf aan huis, P&T Consultancy in Zaandam, benadeelde ze ditmaal zeven oudere Surinaamse vrouwen - veelal (ernstig) ziek en nu in grote financiele en psychische problemen of inmiddels overleden - voor vele duizenden euro's.

Ze heeft de zorg voor twee dochters van 22 en 10 jaar oud, die bij haar laatste detentie in flinke problemen kwamen, maar de officier van justitie wil toch dat ze ook nog een oude voorwaardelijke straf van drie maanden daadwerkelijk gaat uitzitten. 'Ze heeft misbruik van vertrouwen gemaakt bij een kwetsbare groep mensen, onder het mom van hulpverlening, om er zelf beter van te worden.'

Vliegreisje
Veelal van binnen haar eigen netwerk kwamen de clienten bij haar terecht om een PGB binnen te halen, soms daadwerkelijk voor mantelzorg, soms voor een vliegreisje naar Suriname, een nieuwe tv of om oude schulden weg te werken. Zoals haar advocate Susan Koster zei: 'Iedereen heeft gedacht een graantje mee te kunnen pikken, om schulden in te lossen of een nieuwe tv te kopen. Zaken waar het PGB helemaal niet voor bedoeld is.'

Haar werkwijze was ruwweg dat ze zich uitgaf als maatschappelijk werkster of als medewerker van het Centrum Indicatiestelling Zorg, waar over de toekenning van het PGB wordt beslist. Zij verzorgde de aanvraag en opende meestal een aparte rekening bij de ASN, die ze al dan niet openlijk op haar naam zette. Dit was, zei ze, wel zo makkelijk en verdween het geld niet in roodstand of schuldregelingen.

Verlamd
Vervolgens gaf ze het geld prive uit in winkels, aan vliegreizen naar Suriname, aan sieraden en deed ze overboekingen naar Suriname. De slachtoffers, de één half verlamd, de ander met een hersentumor, werden benadeeld voor bedragen tussen de drie- en ruim twintigduizend euro. Ze vervalste bankafschriften en aanvraagformulieren. Bewijzen van dit alles werden bij de huiszoeking gevonden, evenals bankpassen van de slachtoffers en parallelle boekhoudingen.

In één atypisch geval stuurde P&T Consultancy 'namens een deurwaarder' een brief aan een slager in de Eerste Van Swindenstraat, waarin een openbare verkoop van de zaak werd aangekondigd, die slechts te voorkomen was met overboeking van 4111,30 euro aan de Belastingdienst, te regelen via een spoedbetaling aan P&T. Van deze zaak zegt T. niets af te weten.

Lees morgen (13-12) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden