Zorgpremie volgend jaar fors omhoog

AMSTERDAM - De ziektekostenpremies gaan volgend jaar fors omhoog. De zorgverzekeraars hebben te lage premies berekend om de kosten te dekken.Dat voorspelt het informatiebureau Vektis, dat werkt voor alle zorgverzekeraars, in een rapport dat gisteren is verschenen. Eerder kwam toezichthouder De Nederlandsche Bank al tot dezelfde conclusie.

Vorig jaar, toen het nieuwe zorgstelsel is ingevoerd, hebben de zorgverzekeraars zo'n 360 miljoen euro verlies geleden, dit jaar wordt een verlies van zeshonderd miljoen verwacht. De premie moet volgend jaar extra omhoog om de bestaande tekorten van de ziekenhuizen aan te zuiveren.

Hoeveel de premies zullen stijgen, durft Vektis niet te zeggen. Maar analisten verwachten dat de prijsstijgingen niet beperkt zullen blijven tot enkele tientjes.

Volgens Vektis kunnen de verzekeraars de verliezen niet langer blijven dekken uit hun reserves. Ze hebben dat tot nu toe gedaan om klanten te winnen op de geliberaliseerde zorgverzekeringsmarkt. ''De verwachting is dat zorgverzekeraars volgend jaar eerder met een dekkende premie zullen komen,'' concludeert het onderzoeksbureau.

Een gevolg daarvan is dat de premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars volgend jaar groter zullen worden. Sommige concerns hebben nog ruimte over om te concurreren, maar een kleine speler als ONVZ was onlangs gedwongen om tijdens het lopende jaar de polisvoorwaarden aan te scherpen, omdat het in financiële problemen dreigde te raken.

Dit jaar lagen de afzonderlijke premies voor de basisverzekering nog dicht bij elkaar. De gemiddelde premie voor de basisverzekering is nu 1147 euro. In 2006 was dat 1060 euro, wat een stijging van acht procent inhoudt.

Door alle kortingen die verzekeraars geven, betalen verzekerden echter in de praktijk minder dan 1147 euro. Individueel verzekerden betalen gemiddeld 1135 euro dit jaar, collectief verzekerden 1056 euro.

Uit het rapport van Vektis blijkt dat de trend om zich collectief te verzekeren dit jaar verder is doorgezet: 57 procent van alle verzekerden is lid van een collectief, tegen 44 procent vorig jaar. Verder heeft 93 procent een aanvullende verzekering afgesloten, vooral tegen tandartskosten. Slechts vier procent heeft gekozen voor een eigen risico.

Door alle fusies tussen zorgverzekeraars heeft de afgelopen jaren een enorme machtsconcentratie plaatsgevonden. Zo'n 82 procent van de verzekerden is klant van de vijf grootste verzekeraars: VGZ-Univé, Achmea/Zilveren Kruis, CZ, Menzis en Agis. Vektis verwacht dat de fusiegolf zal doorzetten. Eind vorig jaar ketste een fusie tussen Menzis, Agis en Delta Lloyd/Ohra nog op het laatste moment af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden