Zorgondernemer wil toestemming sloop historische panden Zuid

Zorgondernemer Loek Winter, mede-eigenaar van onder andere het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen, heeft een aanvraag ingediend voor de sloop van de Jan van Goyenkliniek in het monumentale hart van Amsterdam-Zuid.

De Jan van Goyenkliniek in Zuid. Beeld Jesper Boot
De Jan van Goyenkliniek in Zuid.Beeld Jesper Boot

In de aanvraag voor een omgevingsvergunning wil Winter toestemming om de historische panden aan de Jan van Goyenkade 1 en 2, die dateren uit 1921, te kunnen slopen. Vervolgens zou hij, als de vergunning wordt toegekend, de nu 14 meter hoge gebouwen mogen vervangen door nieuwbouw van 22 meter hoog.

"Dit mag"
De plannen wekken grote onrust bij omwonenden. Zij vrezen dat het historisch karakter van de kade wordt aangetast. De gemeente stelt dat de aanvraag van Winter in behandeling is. Sebastiaan Capel, waarnemend voorzitter van het stadsdeel Zuid: "En qua hoogte en volume mag dit."

Ogenschijnlijk biedt het bestemmingsplan, dat dateert uit 2013, ruimte voor een positief besluit, nu het geen monumenten betreft. Desgevraagd zegt Winter echter dat er een conflict is met het bestemmingsplan, waardoor nieuwbouw aan de Jan van Goyenkade niet haalbaar is. Hij ontkent zeer stellig daar te willen slopen, hoewel dit wel staat vermeld in de vergunningsaanvraag van 30 maart.

Norman Vervat van erfgoedvereniging Heemschut bepleit aanscherping van het bestemmingsplan voor Zuid. "In Zuid wordt te rigoureus gesloopt. Historische interieurs verdwijnen, panden worden verminkt, gevels kapot gestraald. Veel ontwikkelaars kiezen voor grote ingrepen om veel geld te verdienen." Over de ophoging van Emmastraat nummer 36: "Het is wellicht stijlvol gedaan maar dit is geschiedvervalsing en een aantasting van het gezicht van de wijk."

Sebastiaan Capel vraagt zich eveneens af of de stad met alle bouwprojecten niet toe is aan nieuwe regels. "Dat geldt vooral voor die delen van de stad waar die bouwwoede plaatsvindt."

Lees ook: Moeten historische panden in Zuid wijken voor ondernemer Loek Winter?

Dit artikel kwam in samenwerking met NRC tot stand.

De uitbreiding met 350 m2 van de stadsvilla in de Vondelstraat stuit op steeds meer verzet. Ook daar is erfgoedvereniging Heemschut op tegen. 'Als je dat toestaat, doe je aan geschiedvervalsing.'

Emmastraat 36-44 in 1917 Beeld NAi/WARS-archief
Emmastraat 36-44 in 1917Beeld NAi/WARS-archief
Het buurpand van de Jan van Goyenkliniek, Jan van Goyenkade 3-4 Beeld NAi/WARS-archief
Het buurpand van de Jan van Goyenkliniek, Jan van Goyenkade 3-4Beeld NAi/WARS-archief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden