Zorgkosten verstandelijk gehandicapten hoger

Een kwart van het volledige budget voor langdurige zorg (AWBZ) gaat naar verstandelijk gehandicapten. In 2011 hadden 166.000 verstandelijk gehandicapten recht op zorg via de zogenoemde AWBZ. De kosten daarvan bedroegen 6,7 miljard euro.

Gehandicapten demonstreren maandag op Het Plein in Den Haag tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (PGB Beeld ANP
Gehandicapten demonstreren maandag op Het Plein in Den Haag tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (PGBBeeld ANP

De kosten van deze zorg stegen tussen 2007 en 2011 met gemiddeld 7 procent per jaar, zo staat in de publicatie Lasten onder de loep van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). 'Zorgwekkend'', noemt het SCP de snel oplopende kosten, zeker in de recessie waar Nederland in zit.

Die groei komt vooral doordat er meer licht verstandelijk gehandicapten (7 procent) en zwakbegaafden (15 procent) zijn die zorg vragen. Het SCP voegt daaraan toe dat er geen aanwijzingen zijn dat het totaal aantal mensen met een verstandelijke handicap is toegenomen, maar wel dat de groep gehandicapten om uiteenlopende redenen meer hulp vraagt.

Een verklaring is volgens het SCP dat de samenleving ingewikkelder aan het worden is en afwijkend gedrag minder tolereert. Daarnaast nemen informele netwerken af, zodat mensen de zorg vaker in het formele circuit moeten zoeken. Ook zijn er steeds betere mogelijkheden om diagnoses te stellen op het terrein van bijkomende problematiek zoals autisme en ADHD.

De zorgvraag van ernstig verstandelijk gehandicapten, mensen met een IQ onder de 50, bedroeg in 2011 gemiddeld 57.000 euro per persoon.

Bij licht verstandelijk gehandicapten (een IQ tussen de 50 en 69) gaat het om 34.000 euro en bij zwakbegaafden (IQ tussen 70 en 85) zijn de gemiddelde kosten 28.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden