Zorgkosten hoger door wijkteams

Wijkteams zorgen eerder voor meer, dan voor minder zorgkosten. Dat valt op te maken uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) hiernaar. Doel van de wijkteams was juist minder dure zorg.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gemeenten zetten wijkteams in voor het organiseren van zorg dichtbij hun inwoners, zoals mantelzorg. Alleen als dit niet mogelijk is, wordt professionele zorg ingezet.

Het onderzoek wijst uit dat in de periode 2015-2017 in gemeenten met wijkteams het aantal doorverwijzingen naar professionele zorg met 14 procent harder is gestegen dan in gemeenten zonder zulke teams. Vooral in gemeenten waarin zorgprofessionals in dienst van een zorgaanbieder in de wijkteams zitten, neemt doorverwijzing naar de professionele zorg toe.

Doorverwijzingen
In gemeenten zonder wijkteams zijn het doorgaans mensen die werken bij een gemeentelijk Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning) die over doorverwijzingen gaan. 'Mogelijk houden zij meer rekening met de kosten voor de gemeente dan de zorgprofessionals'', aldus het CPB.

Wijkteams zijn daarnaast mogelijk beter in staat verborgen problemen boven water te krijgen, stelt het CPB. Dat kan volgens het planbureau overigens heel waardevol zijn. 'Als hierdoor het aantal doorverwijzingen stijgt, kan dat zelfs wenselijk zijn, ondanks de hogere kosten die hiermee gepaard gaan.''

Zwaarste hulpvragen
Gemeenten die de stijging van doorverwijzingen naar professionele hulp willen tegengaan, kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen de zwaarste hulpvragen door een wijkteam te laten oppakken.

Alle andere hulpvragen zou door het Wmo-loket kunnen worden afgehandeld. Ook zouden gemeenten ervoor kunnen kiezen zorgaanbieders geen rol te geven in het wijkteam, aldus het CPB.

Lees verder: 'Ook wijkteam de weg kwijt in verschillende loketten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden