Zorginstelling Cordaan schoot tekort bij overlijden 19-jarig meisje

Zorginstelling Cordaan wilde eerst van geen fouten weten, maar de inspectie velt een hard oordeel over de falende zorg voor de op 19-jarige leeftijd overleden Mandy Drent.

Bas Soetenhorst
Hoofdkantoor Cordaan Beeld Parool
Hoofdkantoor CordaanBeeld Parool

Zorginstelling Cordaan is tekortgeschoten in de zorg voor een zwaar gehandicapt meisje dat in 2014 op 19-jarige leeftijd overleed, vermoedelijk na zich te hebben verslikt in haar eten.

In door of in opdracht van Cordaan geschreven rapportages staat dat het personeel adequaat handelde. In een vorige maand afgerond rapport trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg heel andere conclusies over de dood van Mandy Drent, op basis van andere feiten.

Vervolging
Haar ouders hebben aangifte gedaan tegen Cordaan, een van de grootste zorginstellingen in Amsterdam, wegens doodslag of dood door schuld. Het openbaar ministerie onderzoekt nog of het overgaat tot vervolging.

Volgens de inspectie waren de kwaliteit en veiligheid van de zorg 'onvoldoende verantwoord' en waren afspraken over Mandy's begeleiding onduidelijk. De inspectie is bezorgd over 'het ontbreken van deskundigheid' bij het toenmalige weekendhoofd van de Cordaanvestiging in Amsterdam-Noord waar Mandy woonde. Ook een aantal andere medewerksters was gebrekkig geschoold. Bovendien heeft Cordaan onvoldoende geleerd van eerdere incidenten rond verslikking, aldus de inspectie.

Onder de pet
Cordaanbestuurder Eelco Damen zegt de aanbevelingen van de inspectie ter harte te nemen. "In de opleiding en begeleiding is meer aandacht voor verslikkingen. Protocollen zijn aangepast, de kwaliteit van medewerkers bij cliënten met complexe problematiek is verhoogd. Er is permanent een thuiszorgteam en meer deskundigheid. Het weekendhoofd is nu verpleegkundig geschoold. Er is nieuw management en er is geïnvesteerd in betere wooneenheden, waar medewerkers meer overzicht hebben."

Damen ontkent dat Cordaan zaken onder de pet wilde houden. "Juist om dat te voorkomen hebben we externe deskundigen ingeschakeld. Ik denk dat de gemaakte fouten in de eerdere rapporten niet aan bod kwamen door een andere manier van bevragen bij de inspectie, die nieuwe feiten opleverde. Ik bewonder de vasthoudendheid van de ouders, die bleven vragen om nader onderzoek."

Lees meer over het overlijden van het gehandicapte meisje: Mandy's laatste dag op de werf (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden