Zorginstelling Amsta in financiële nood

Zorginstelling Amsta wordt in haar voortbestaan bedreigd. De financiële situatie is zo slecht dat de banken Amsta niet langer krediet of leningen willen verstrekken.

Het lijkt erop dat Amsta weinig andere mogelijkheden heeft dan een enorme reorganisatie. Beeld ANP
Het lijkt erop dat Amsta weinig andere mogelijkheden heeft dan een enorme reorganisatie.Beeld ANP

Dat schreef de raad van bestuur half januari in een intern document, dat in het bezit is van Het Parool. Er is sprake van 'een groeiend gevaar voor de continuïteit'. 'Als Amsta niet in staat is vanaf nu het vermogen te herstellen, is het onmogelijk Amsta als organisatie overeind te houden.'

Amsta, één van de drie grote Amsterdamse instellingen voor zorg aan ouderen en mensen met een beperking, heeft meer dan tweeduizend cliënten en evenzoveel werknemers. De instelling is al enige tijd in het nieuws door klachten over de kwaliteit van de zorg en stakingsacties van medewerkers en vakbond Abvakabo.

Alle investeringen uitgesteld
Het interne document vormt een opzet voor de projectgroepen die meedenken over een plan van aanpak, dat half april moet worden gepresenteerd. Het lijkt erop dat Amsta weinig andere mogelijkheden heeft dan een enorme reorganisatie. Door de verliezen zijn al investeringen in vastgoed, ict en opleidingen van het personeel uitgesteld.

Amsta bevestigt dat de banken geen krediet meer verstrekken, maar niemand van de financiële afdeling of de raad van bestuur wil telefonisch reageren. In een schriftelijke reactie laat Amsta weten dat de geldnood in 2011 is ontstaan door eigen, noodzakelijke investeringen, maar dat er op dat gebied nu geen reden tot zorg is. 'De banken zijn nu eenmaal voorzichtiger met het geven van leningen, maar Amsta kan aan zijn financiële verplichtingen voldoen. We bagatelliseren de problemen niet; er moet veel veranderen, ook als antwoord op het regeringsbeleid. Maar de tone of voice in dat interne stuk is ook bedoeld om de ernst aan te geven.'

Osira en Cordaan, de andere twee grote Amsterdamse zorginstellingen, zeggen beide dat zij geen vergelijkbare problemen met banken hebben.

Dat het in financieel opzicht niet goed gaat met de instelling, is al langer bekend: in 2010 en 2011 leed Amsta flinke verliezen. Het jaarverslag van 2012 zal pas in juni verschijnen.

Rens Cappon van de Universiteit Nyenrode bekeek op verzoek van Het Parool het jaarverslag van 2011. 'Het ziet er niet goed uit,' zegt hij. 'Amsta heeft heel weinig liquide middelen en een klein eigen vermogen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden