Zorginspectie wil Tulleken spreken na Friso-onthulling

De in opspraak geraakte neurochirurg Kees Tulleken is vandaag op het matje geroepen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie.

Thijs van Soest
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens een woordvoerder is er vandaag contact geweest met Tulleken en wordt er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt. De IGZ wil hem spreken over de uitlatingen die hij zaterdag deed over de gezondheidssituatie van prins Friso na zijn skiongeluk in Oostenrijk.

'Er is in de media veel gezegd over de mogelijke schending van het beroepsgeheim. Wij willen dat checken bij de bron', verklaart IGZ-woordvoerder Wilbert Ransz.

De chirurg besprak de gesteldheid van de prins met een van Friso's behandelend artsen. Zijn vrouw, NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, was daarbij aanwezig, maakte zich als journalist bekend en publiceerde de informatie. Met instemming van Tulleken, die 'te goeder trouw' berichtgeving in de media wilde nuanceren. 'Natuurlijk wist ik dat ik een grens overschreed - ik ben 71', verklaarde de neurochirurg vanmorgen in de Volkskrant.

Volgens collega's schond hij wel degelijk zijn beroepsgeheim door over de gezondheid van prins Friso te praten. Zelf ziet hij dat anders. 'Als ik voor veilig was gegaan, had ik niets gezegd, maar dan ben je wel een lul van een dokter.'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is namens het ministerie van Volksgezondheid de 'kwaliteitsbewaker van zorg, preventie en medische producten'. Het kan artsen 'stimuleren, motiveren, onder toezicht stellen, maar ook schorsen na geconstateerde misstanden'. Volgens de woordvoerder is dat bij Tulleken allemaal nog niet aan de orde. 'We willen niet vooruitlopen op het gesprek.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden