Zorginfarct in Amsterdam

Foto ANPP

AMSTERDAM - Oud worden en daarbij nog ziek zijn ook, is in Amsterdam geen aanrader. De komende jaren zal de vraag naar zorg explosief stijgen, terwijl tegelijkertijd het aantal werkers in de zorg afneemt. Dit blijkt uit de publicatie Jaarbeeld 2010 van de Sigra, de koepel van Amsterdamse zorgbedrijven.

Volgens de Sigra stevent de stad af op een groot zorgprobleem. Tussen nu en 2025 verlaten 18.000 medewerkers de zorg vanwege hun leeftijd. Nog eens 20.000 jongere zorgwerkers vertrekken om andere redenen, zoals toenemende werkdruk, files en gebrek aan betaalbare woningen in Amsterdam.

Volgens andere cijfers, uit het rapport RegioMarge, is binnen vijf jaar 28 procent van de vacatures in de Amsterdamse zorg niet te vervullen. Vooral aan verzorgenden en verplegenden zijn tekorten in aantocht.

In Amsterdam ligt de uitstroom van personeel uit de zorg nu al op 28 procent per jaar, hoger dan in de rest van het land (21 procent). In de verzorging, verpleging en thuiszorg is de vlucht van personeel nog veel groter: daar vertrekt in Amsterdam jaarlijks een op de drie medewerkers.

Uit gegevens van pensioenfonds PGGM blijkt dat bijna de helft van de zorgmedewerkers in de regio- Amsterdam nu 45 jaar of ouder is. 'De regionale zorg krijgt dan ook de komende jaren te maken met een grote uitstroom van ouder personeel,' waarschuwt Sigra. 'Voor het 61-ste levensjaar heeft het grootste deel van de medewerkers de zorg verlaten.'

Omdat een flink deel van de uitstroom het gevolg is van toegenomen werkdruk, zal een verhoging van de pensioenleeftijd in de zorg weinig effect te hebben, concludeert Sigra. 'Driekwart van alle zorgmedewerkers vindt de werkdruk te hoog. Het lijkt daarom belangrijk de werkdruk te verlagen.'

Een bijkomend probleem is, dat veertig procent van de zorgmede- werkers die in Amsterdam werken van buiten de stad komt, uiteenlopend van Zaanstreek en Waterland tot Almere en Haarlemmermeer. Deze pendelaars gaan in de nabije toekomst steeds vaker werk zoeken in hun directe woonomgeving, om- dat daar door de toeslaande vergrijzing steeds meer zorginstellingen voor ouderen open gaan.

Zorgwethouder Erik van der Burg (VVD) zegt in een reactie op de zorgelijke cijfers: ''Het is een enorm probleem, de kwaliteit van de zorg in Amsterdam is in het geding.'' Hij vindt dat er 'snel een gemeentelijk actieplan moet komen' om de tekorten aan zorgpersoneel weg te werken. ''Daarbij hoort voorrang bij het krijgen van een woning en parkeer- vergunning. Verder vind ik dat de zorgbedrijven de vroegere eigen op- leidingen weer moeten invoeren. Zij moeten zelf verantwoordelijkheid nemen, en niet wachten tot de scholen voldoende mensen afleveren.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden