Zorgenkindje uit Piemonte

Verleden week heb ik al door het noorden van Italië gedwaald vanwege twee wijnen uit Valtellina. En omdat het me daar wel bevalt, neem ik u nog even mee naar Piemonte, beroemd geworden door het rood van barbaresco en barolo en het wit van onder andere moscato d'asti. Van die laatste heb ik een tijdje terug in deze krant nog La Morandina bejubeld. 'De belletjes jagen meloen, limoen en peren langs de smaakpapillen. Een wijn zuiver als bronwater, schoon, verfrissend en jubelend. Zoet maar niet te, en maar 5,5 procent alcohol. Jammer dat Marqt louter de halve flesjes (à € 8,49) voert. Want zelfs een magnum La Morandina drink je zonder morren leeg,' schreef ik toen.

Het rood van de wijndomeinen die ik destijds in Piemonte bezocht, heb ik in het artikel slechts zijdelings aangestipt. De barolo's en barbaresco's van Gaja, Pelissero, Parusso en Giacosa zijn kostbaar. En ik streef er nu eenmaal naar om over lekkere en betaalbare wijnen te schrijven. Nu zijn die daar ook wel degelijk te vinden. Behalve met verrukkelijke dolcetto's (koopadvies: Mauro Veglio en Gianfranco Alessandria van Wijnwinkel Renalda) begint Piemonte ook steeds meer naam te maken met barbera d'asti. En dat terwijl de barberadruif een jaar of 25 geleden voornamelijk werd gebruikt voor slappe, vaak zacht mousserende rode wijnen. Inderdaad, precies waar we met z'n allen geen trek meer in hebben.

Maar hoe gaat zoiets in wijnland? Dan staat er altijd wel ergens een ambitieuze wijnmaker op die zo'n zorgenkindje onder zijn hoede neemt. In dit geval was dat Giacomo Bologna die aan de slag ging volgens het beproefde recept van 'lage rendementen, druiven uit de beste wijngaarden en lagering op barriques'. En ja hoor, daar was de kentering. Zodat enkele jaren later barbera
d'asti's de wereld veroverden die luisterden naar schilderachtige namen als Bricco dell'Ucellone, Bricco della Bigotta en Ai Suma. Maar die zijn inmiddels weer zo felbegeerd dat daar weer barolo- en barbarescoprijzen voor moeten worden betaald.

De Gouden Ton heeft van elke soort misschien een paar flesjes liggen. In de kluis, want houdt rekening met prijskaartjes van 45 tot 65 euro. In elk geval heeft Bologna - God hebbe inmiddels zijn ziel overigens - ervoor gezorgd dat de barbera ook door andere wijnboeren weer voor vol werd aangezien. Neem bijvoorbeeld het domein Franco Roero in Montegrosso d'Asti. Ook daar maken ze prima moscato, maar de aandacht die ook zij aan barbera gingen besteden, betaalde zich uit. Zo werd de 2005-oogst van hun barbera d'asti superiore door het Engelse wijnblad Decanter na een overzichtsproeverij met tientallen soortgenoten uitgeroepen tot de beste. De jury in Londen repte over 'een prachtige, expressieve wijn met volop rijpe zwarte kersenaroma's en een rijk en sappig mondgevoel, met een lange, verrukkelijk afdronk'. En dan te bedenken dat 2005 bekend staat als een wisselend jaar voor barbera.

Die wetenschap doet mij reikhalzend uitkijken naar de 2006 van hetzelfde huis die in Amsterdam op tafel staat. 'Jong drinken of zeven tot tien jaar laten rijpen', luidt het advies voor barbera. Maar oeps, daar is de kurk er al uit. Van een barbera uit een oogstjaar dat tot op heden bekend staat als de mooiste van het nieuwe millennium. De Nederlandse eenmansjury noteert heerlijke rijpe, doch zure kersen. Bramen ook. Eveneens met prettige zuren, zoals van een fijne aceto balsamico. Gedroogde pruimen, krent, wat laurier. Plus nog wat andere, delicate bijdragen uit het kruidenrekje. Past de hiervoor verlangde € 19,95 niet binnen het budget? Schaf dan voor € 9,95, de Carbunè 2007 aan, het instapmodel van Franco Roero. En haal voor het uitgespaarde tientje tonijnsteak, bak die om en om, en serveer er een salsa verde bij. Een wonderbaarlijk goede combinatie. (HAROLD HAMERSMA)

Grapedistrict
Van Woustraat 54, tel 66 44 849
Haarlemmerstraat 112, tel 63 88 570

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden