Zorgen over 'vingerafdruk' iPhone5

De vingerafdruk waarmee de nieuwe iPhone van Apple pincodes en paswoorden hoopt af te schaffen, is mogelijk een groot beveiligingsrisico. De vingerafdruk zou in verkeerde handen kunnen vallen, vrezen onder meer de Zwitserse autoriteiten die belast zijn met de bewaking van privacy en beveiliging van persoonsgegevens.

Apple heeft dinsdag twee nieuwe modellen iPhone gepresenteerd. Beeld epa
Apple heeft dinsdag twee nieuwe modellen iPhone gepresenteerd.Beeld epa

Een medewerker van de EDÖB, de Zwitserse versie van het College Bescherming Persoongegevens, Francis Meijer, zei zondag in de Sonntagszeitung dat zijn chef, Hanspeter Thür, de zorgen van de EDÖB gaat aankaarten bij andere Europerse organisaties. De belangrijkste vernieuwing van het apparaat is de vingerafdrukken-scanner van modellen die daarmee zijn uitgerust. Volgens Apple is die zo goed beveiligd dat hackers of andere onverlaten er niet bij kunnen.

Een Zwitsers parlementslid, Jean-Christophe Schwaab, is daar ook niet gerust op. Hij dringt aan op Europese actie en werkt aan wetsvoorstellen waarmee Zwitserland de fabrikanten in de sector telecommunicatie verplichtingingen wil opleggen over bescherming van gebruikerspricvacy, zowel tijdens de productie van het apparaat als voor na de verkoop.

Een Duitse specialist op het gebied van bewaking persoonsgegevens, Johannes Caspar, waarschuwde zondag in het blad Der Spiegel tegen het opslaan van vingerafdrukken op bijvoorbeeld iPhones. Vingerafdrukken zijn volgens Caspar niet geschikt voor alledaagse identificatie omdat ze een leven lang mee moeten. Waar die biometrische kenmerken niet hoeven te zijn, laat ze daar dan ook beslist niet achter, waarschuwde hij.

Prism-affaire
Ook zonder de Prism-affaire is het een groot risico om op die techniek te vertrouwen, aldus Caspar. Hij doelt op het programma Prism uit 2007 van de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency). Daarmee put de dienst een schat aan gegevens uit de telecommunicatie. Het werd pas in juni dit jaar bekend dat de NSA op zo'n grote schaal in andermans internetzaken neusde. Zo bemachtigde de NSA gevens van gebruikers van smartphones.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden