Zorgen over tekort aan opvangplekken voor zwerfjongeren

D66, PvdA en de SP maken zich zorgen over het tekort aan plekken in de opvang voor dakloze jongeren in Amsterdam. Dat zou worden veroorzaakt door een gebrek aan betaalbare woningen, waardoor jongeren niet door kunnen stromen.

'We moeten snel zorgen voor goede woonplekken voor kwetsbare jongeren.' Beeld Guilhem Vellut via Flickr.com

D66, PvdA en SP hebben een spoeddebat aangevraagd. De partijen reageren daarmee op het signaal dat hulpinstanties woensdag bij de NOS afgaven over het tekort aan opvangplekken voor zwerfjongeren.

Groot tekort
Hulpinstanties zouden graag zien dat de politiek meer geld beschikbaar stelt voor extra bedden, maar geven ook aan dat het probleem vooral wordt veroorzaakt doordat de doorstroom van de opvang naar reguliere woningen of woongroepen stokt. Er is een groot tekort aan dat soort woningen, waardoor zwerfjongeren noodgedwongen in de opvang moeten blijven.

Bij de Volksbond/Streetcornerwork, dat een opvanglocatie heeft in het centrum van Amsterdam, is het aantal jongeren dat aanklopt voor een noodopvangplek het afgelopen jaar bijna verdubbeld, waardoor het probleem steeds groter wordt. Eerst waren dat zo'n tien jongeren per dag, nu zijn het er zo'n vijftien á twintig. Per week gaat het om gemiddeld vijf nieuwe jongeren.

Overvol
"We moeten snel zorgen voor goede woonplekken voor kwetsbare jongeren. Nu kunnen jongeren niet uit de opvang stromen en raakt deze overvol. We moeten voorkomen dat de problemen van jongeren hierdoor toenemen," zegt Meltem Kaya (D66).

In Amsterdam raken jaarlijks zo'n tweehonderd jongeren dakloos door schulden, ruzie thuis, omdat ze zijn verstoten door hun ouders of andere problemen. In heel Nederland zijn naar schatting 9000 zwerfjongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden