Zorgen over regeling mensen met zonnepanelen

Bezorgdheid over de zogeheten salderingsregeling, waarbij mensen met zonnepanelen hetzelfde tarief krijgen voor de elektriciteit die ze leveren, als dat ze betalen voor de stroom die ze afnemen.

ANP
Over de regeling was al eerder onzekerheid. Beeld ANP
Over de regeling was al eerder onzekerheid.Beeld ANP

Ongeveer twintig maatschappelijke organisaties vragen minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de saldering niet al in 2020 af te schaffen, maar in ieder geval tot 2023 te laten bestaan. Over de regeling was al eerder onzekerheid.

Gevaar
Maar in juli beloofde toenmalig verantwoordelijk minister Henk Kamp de regeling toch tot 2023 te laten bestaan en daarna af te bouwen.

Het huidige kabinet lijkt daar weer aan te willen morrelen en toch in 2020 te willen stoppen. Maar daarmee komt, zo stellen de organisaties in een brief, de groei van zonne-energie en daarmee de energietransitie in gevaar.

Lokale energiecoöperaties
De afzenders zijn onder meer de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel UNETO-VNI, Natuur & Milieu, woningcorporatie Aedes, de Consumentenbond, de Woonbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, meer dan honderd lokale energiecoöperaties en Bouwend Nederland.

Alleen al de suggestie dat de regeling wordt afgeschaft zorgt voor stagnatie in de verkoop van zonnepanelen, stellen de organisaties. En dat wordt gevoeld bij installatiebedrijven die zonnepanelen bij particulieren plaatsen.

"Als minister Wiebes zich aan de salderingsbelofte houdt, zullen gewone gezinnen de veranderingen die hij hierna wil doorvoeren ook aandurven. De salderingsbelofte aan burgers verbreken zal veel meer kosten dan alleen geld," zegt Marjan Minnesma, directeur van de eveneens bezorgde klimaatorganisatie Urgenda.

Lees ook: 'Zonne-energie kan oplossing zijn nu Amsterdam steeds duurder wordt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden