Zorgen over overlastgevers Alexanderplein

Nu er een alcoholverbod van kracht is in het Oosterpark is de groep overlastgevers neergestreken op het Alexanderplein in het centrum. De buurt maakt zich zorgen.

Jesper Roele
Alexanderplein Beeld Rink Hof
AlexanderpleinBeeld Rink Hof

Al enkele maanden hangt er een groep mannen rond op het plein. Ze drinken alcohol, gebruiken drugs en zijn agressief tegen buurtbewoners. Meermaals kwam het tot een woordenwisseling met omwonenden.

De groep komt volgens buurtbewoners uit het Oosterpark, waar ook veel heroïnespuiten zijn gevonden. In de wintermaanden is het verboden is om alcohol te drinken in het park. Op die manier is de grote groep, die voornamelijk uit mannelijke alcoholisten bestaat, te controleren. Vorig jaar verrichtte de politie 43 aanhoudingen in het Oosterpark.

"Mijn zoon had een heroïnespuit gevonden en kwam die thuis laten zien," zegt een bezorgde ouder, die net zoals andere buurtbewoners liever anoniem hun verhaal doen uit angst voor de groep.

"Je zult nooit weten van wie de spuit is waarmee mijn zoon thuiskwam. We zijn gelijk bij de arts geweest om te kijken of hij niets had opgelopen. Gelukkig was dat niet het geval, maar je gaat je toch zorgen maken. Het blijft gevaarlijk. Je kunt je kinderen zo niet meer buiten laten spelen."

Portieken
Een rondje langs de huizen bij het plein leert dat er in de portieken van alles ligt wat wijst op drugsgebruik: opgerolde briefjes, zilverfolie en lege drugszakjes. Mensen zijn bang voor wat ze aantreffen als ze de deur uitgaan.

Een student die 's avonds zijn huis verliet trof iemand aan voor zijn deur. "Ik deed de deur open en toen zat er een man drugs te gebruiken in de hoek van ons portiek. Je schrikt dan toch wel even."

Bij een ander studentenhuis vertelt een bewoner hoe ze iemand van de groep ­lege bierkratten uit hun tuin zagen stelen. "Toen zijn we er achteraangegaan en kregen we onze lege kratten terug."

Kerstbomen
Een buurtbewoonster, die al zeven jaar naast het plein woont, ervaart steeds meer overlast van de groep. "Het begon paar maanden geleden met twee man, maar nu zitten er soms bijna twintig. Hun behoefte doen ze in de bosjes langs de Muiderpoort, dat kan ik zien vanuit mijn huis."

"Twee weken geleden hebben ze ook nog paar kerstbomen in de fik gestoken op klaarlichte dag, waarschijnlijk omdat ze het koud hadden. De politie is toen wezen kijken."

Stadsdeel Oost trad eerder op bij de problemen in het Oosterpark.

Stadsdeel Centrum laat via een woordvoerder weten dat het bekend is met de problemen bij het Alexanderplein.

"De politie heeft contact met ons gezocht om de overlastmeldingen bij ons onder de aandacht te brengen. We zijn nu met verschillende partijen in gesprek om de overlast aan te kunnen pakken en op korte termijn aan een oplossing te werken. Ook zetten we extra reiniging in en heeft het gebied extra aandacht van handhaving en politie."

null Beeld Maps4News LVDB/HET PAROOL
Beeld Maps4News LVDB/HET PAROOL

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden