Zorgen over mishandeling tijdens Koranlessen

De Amsterdamse gemeenteraad is zeer bezorgd over de mishandeling van kinderen tijdens Koranlessen. De VVD eist onderzoek, de wethouder roept op signalen te melden.

Michiel Couzy
Samira Bouchibti. Beeld anp
Samira Bouchibti.Beeld anp

VVD-raadslid Samira Bouchibti geeft gastlessen op scholen in onder meer Amsterdam en is geschrokken van de verhalen die ze van kinderen hoort over Koranlessen.

"Die gaan over docenten die slaan. Soms zelfs met een stok, op de vingertoppen. Oorvijgen, aan oren trekken; het is structureel en hoort kennelijk bij de manier waarop les wordt gegeven."

Mishandeling
Ze zegt dat het niet om één of twee verhalen gaat, maar om tientallen. "Mijn lessen gaan over identiteit. Dan vraag ik aan de kinderen: wie gaat naar Koranschool? En dan vraag ik door. Ik heb geen enkele twijfel dat dit gebeurt."

Bouchibti ging als kind ook naar Koranles en herkent het beeld dat de leerlingen schetsen. "In mijn tijd werd ook geslagen. Bijvoorbeeld als iemand niet luisterde."

Ze heeft deze, zoals zij het noemt, mishandeling aan de orde gesteld in de raad en wil dat het college onderzoek doet.

D66-raadslid Dehlia Timman heeft ook signalen gekregen over slaan tijdens Koranlessen. Die kreeg ze van een wetenschapper die onderzoek doet naar moskeeën in Nederland.

De wetenschapper bevestigt dit. "Wij horen van kinderen en ouders dat dit gebeurt." Ze wil niet met haar naam in Het Parool, omdat ze vreest dan geen toegang meer te krijgen tot de moskee. Ze neemt de Koranlessen mee in haar onderzoek.

Timman wil naar aanleiding hiervan meer informatie van de wethouder over de gang van zaken bij Koranlessen. SP-raadslid Erik Flentge deelt de zorg en wil weten of hiervan meer signalen zijn.

Onderzoek
Wethouder Simone Kukenheim noemt het onderwerp 'uitermate belangrijk' en roept ouders en docenten op zich te melden als zij verhalen horen over mishandelingen tijdens Koranlessen. Ze gaat na welke signalen de gemeente zelf heeft ontvangen en zal de raad hierover informeren. "Als dit waar is, zou dat verschrikkelijk zijn."

In 2008 stelde Ahmed Marcouch, toen stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, nu PvdA-Kamerlid, de lijfstraffen tijdens Koranlessen al aan de orde.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft in 2010 als minister van Integratie opdracht gegeven voor onderzoek.

Het Verwey-Jonker Instituut staakte zijn pogingen, omdat moskeeën niet meewerkten. De GGD deed onderzoek in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven en stuitte op vijftien signalen van mishandeling tijdens Koranlessen.

De stand van zaken in Amsterdam is niet onderzocht. Marcouch zegt geen signalen van mishandeling meer te ontvangen. "Ik heb het idee dat veel is verbeterd en dat lijfstraffen niet meer worden geaccepteerd in moskeeën, maar ik kan het niet uitsluiten. Als er signalen zijn, moeten we die onderzoeken."

Buurthuizen
Mohamed Salihi, voorzitter van Unie Van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam, kent de signalen ook niet, maar sluit het evenmin uit. "Ik denk dat het redelijk goed gaat in de moskeeën, maar incidenteel zou dit kunnen gebeuren."

Volgens Bouchibti worden Koranlessen niet alleen gegeven in moskeeën, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld in buurthuizen of op andere plekken waar geen toezicht is.

Ze zegt dat ouders en docenten op scholen ervoor terugdeinzen om geweld te melden. "Ze durven niet, of weten daar niet van." Het raadslid pleit voor een meldcode, zoals die ook geldt voor huiselijk geweld. Dan zijn artsen en leraren verplicht signalen te melden.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden