Plus

Zorgen over kwaliteit AT5 en machtspositie directeur

'AT5 is nog steeds een sterk merk, maar de Amsterdamse stadszender is de afgelopen jaren zijn ooit zo krachtige positie kwijtgeraakt.'

Het kantoor van AT5 Beeld ANP
Het kantoor van AT5Beeld ANP

De Amsterdamse Kunstraad (AKr) stelde eind 2016 in een rapport dat AT5 te veel aandacht besteedt aan verkeersongelukken, wegversperringen en kleine criminaliteit en te weinig aan politiek, maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur.

Precies die kritiek is, twee jaar na het kritische rapport, de kern van het slepende conflict binnen de Publieke Omroep Amsterdam (POA), de stichting waaronder AT5 valt.

Vorige week escaleerde de ruzie tussen stichtingbestuurder en directeur van AT5 en NH Media Paul van Gessel en de mediaraad, het orgaan dat moet toezien op het programma-aanbod van AT5.

Journalistiek fundament
Het leidde ertoe dat Van Gessel de voltallige mediaraad per direct de laan uit heeft gestuurd.

Beiden hebben hun eigen lezing van de gebeurtenissen. "Ze gingen op de stoel van de hoofdredacteur zitten," zegt Van Gessel. "We weigerden bij het kruisje te tekenen," zegt de inmiddels gewezen voorzitter van de mediaraad Suzette Wyers.

Volgens Wyers ontbeert AT5 een 'journalistiek fundament'. "Er is nog te veel 112-nieuws: brandjes, aanrijdingen, overvallen. We missen de waakhondfunctie: kritische, onthullende en agendabepalende journalistiek. Amsterdam verdient een serieuze journalistieke zender."

Rudolf Buurma, voormalig directeur van POA, is niet verbaasd over de botsing tussen Van Gessel en Wyers. "Het zijn allebei mensen met een sterke mening." Ook hij vindt dat Amsterdam recht heeft op een betere zender dan het huidige AT5.

"Maar ik snap ook wel dat dit met deze financiële middelen niet kan. AT5 drijft op een paar vaste redacteuren en heel veel stagiairs. Ze hebben volledig ingezet op online, en dat is goed gelukt, maar de nieuwsvoorziening op televisie heeft daar zwaar onder te leiden gehad."

Volgens Van Gessel is de beweging richting meer diepgang en analyse al ingezet. "Daarom is het des te vreemder dat de mediaraad het programmabeleid niet vast wilde stellen."

Weyers onderschrijft dat een koers richting verdieping is ingezet, maar dat er nog onvoldoende veranderd is om er goedkeuring aan te geven.

Kerngezond
"AT5 maakt gewoon waardeloze televisie," zegt Marcel van den Heuvel, voormalig D66-raadslid die het initiatief nam om de AKr in 2016 een rapport te laten maken. "Ooit was het steengoed, maar de laatste jaren moet het allemaal steeds goedkoper. Televisie maken kost nu eenmaal geld."

Ook Wais Shirbaz van journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen over de arbeidsvoorwaarden. "Er is een groot verschil tussen journalisten die werken bij AT5 en bij NH Media, die onder de COA van de publieke omroep vallen. Er komt te weinig geld vanuit de gemeente."

Maar volgens Van Gessel is AT5 financieel kerngezond en worden alle werknemers betaald op basis van al jaren bestaande afspraken. Van den Heuvel doet dat af als larie.

"Van Gessel roept altijd dat het fantastisch gaat. Het is tijd dat zijn macht wordt gebroken. Van Gessel heeft drie petten op: hij is zowel directeur van AT5 als van NH Media en zit in de directie van POA. Heel dubieus."

Balkenendenorm
Ook Buurma vind het vreemd dat Van Gessel feitelijk de baas is van zichzelf en zich niets aantrekt van het advies van de AKr, die dit in 2016 al 'niet transparant en in bestuurlijk opzicht onverstandig' noemde.

Van Gessel, die de afgelopen jaren bij NH Media boven de balkenendenorm verdiende, zegt dat hij bereid is om op te stappen als bestuurder van POA als de gemeenteraad hem dat voorschrijft.

Het conflict tussen de mediaraad en de directie van POA kan volgens Buurma niet los worden gezien van de aflopende concessieperiode. Vorige maand meldde zich een nieuwe partij die de lokale nieuwsvoorziening op radio en tv over wil nemen van POA.

De twee partijen praten inmiddels over eventuele samenwerking, maar naar verluidt verlopen die gesprekken nog uiterst stroef. Volgende week komt wethouder Touria Meliani (Cultuur) met een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad over de stand van zaken rond de concessieverstrekking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden