Zorgen over het inflatie-spook

AMSTERDAM - De centrale banken in de wereld zijn in toenemende mate bezorgd over de kans dat inflatie de westerse economieën zal ontwrichten.Ben Bernanke, de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft gisteren gezegd niet helemaal gerust te zijn op de ontwikkelingen rond de geldontwaarding.

Wanneer de schommelende prijzen van energie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten, blijft de kans bestaan op een opwaartse inflatiedruk, zo waarschuwde hij gisteren.

Bernanke maakt zich ook ongerust over de gestage daling van de woningprijzen in de VS. Dit zal de Amerikaanse economie langer parten spelen dan eerder werd verwacht, zo zei hij.

In de Wall Street Journal waarschuwt de Amerikaanse econoom Ken Rogoff vandaag dat het Westen er niet vanuit mag gaan dat de prijzen als gevolg van voortgaande globalisering blijven dalen. ''De markten zijn gewend geraakt aan het idee dat de globale economie neerwaartse druk op de prijzen blijft uitoefenen. Maar die fase zou wel eens aan zijn einde kunnen komen.''

De afgelopen tien jaar heeft goedkope productiearbeid in China, India en Oost-Europa ervoor gezorgd dat de prijzen van goederen in de wereld steeds omlaag gingen.

Maar door de sterke economische groei komen de productiemachines in veel bedrijven aan de grenzen van hun capaciteit, wat een klassieke oorzaak voor inflatie is. Tegelijk stijgen de lonen in China en India in rap tempo, waardoor goedkope productie in die landen zijn glans verliest.

Bernanke zei te verwachten dat het de komende tijd wel beter zal gaan met de economie, na een zeer matig eerste kwartaal. Tussen januari en maart bleef de groei steken op 0,6 procent, de kleinste in vier jaar. De afkoeling van de huizenmarkt in de VS speelde daarbij een belangrijke rol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden