Zorgen over forse groei buitenlandse studenten

Niet alleen technische studies trekken grote aantallen buitenlandse studenten, ook de toestroom bij economie en bedrijfskunde breekt records.

ANP/Het Parool
Studenten van de Universiteit van Amsterdam. Beeld anp
Studenten van de Universiteit van Amsterdam.Beeld anp

Dat blijkt uit een rondgang door het Financieel Dagblad. Zo rekent de UvA dit jaar op 1800 eerstejaars, in vergelijking met 840 in 2016. Daarvan komt 40 tot 50 procent uit het buitenland. Ook in Rotterdam, Groningen en Maastricht is sprake van een forse toename van het aantal internationale studenten.

Grote zorgen
Studentenorganisatie ISO maakt zich grote zorgen over de 'explosie' aan nieuwe eerstejaars economie studenten uit het buitenland. "Het kan niet anders dan dat deze toename de kwaliteit van het onderwijs onder druk zet. Wat het hoger onderwijs nodig heeft is kleinschaliger onderwijs, met meer aandacht voor de individuele student. Dat is zo onmogelijk," zegt Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Het ISO waarschuwt al langer dat de enorme toestroom van internationale studenten de toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten onder druk zet. "Internationalisering mag nooit de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten onder druk zetten, dat vindt ook de minister. Het wordt tijd dat ze hier echt werk van gaat maken," aldus van den Brink.

Lees ook: UvA worstelt met grote groei studie Kunstmatige Intelligentie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden