Zorgen om Soedanese leider van missie Syrië

De mensenrechtenorganisatie Enough Project is niet gelukkig met de Soedanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi als leider van de waarnemersmissie van de Arabische Liga in Syrië. De in Washington gevestigde groepering stelt dat Dabi in zijn eigen land de ogen zou hebben gesloten voor grove schendingen van de mensenrechten.

ANP
Vrouwen en kinderen raken in paniek als er vuur uitbreekt in hun dorp in Darfur/ Beeld REUTERS
Vrouwen en kinderen raken in paniek als er vuur uitbreekt in hun dorp in Darfur/Beeld REUTERS

'In plaats van leiding te geven aan een team dat onderzoek moet doen naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zou het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) moeten onderzoeken of Dabi zich in Soedan schuldig heeft gemaakt aan vergelijkbare misdaden', zei Omar Ismail, een Soedanese analist voor het Enough Project tegen de de nieuwszender France 24.

De 63-jarige Dabi heeft een lange staat van dienst in het leger van Soedan. Na de coup van de dictator Omar al-Bashir in 1989 werd hij hoofd van de militaire inlichtingendiensten in het Oost-Afrikaanse land. Eind jaren negentig leidde hij de operatie tegen rebellen in Zuid-Soedan, de regio die zich dit jaar heeft afgescheiden.

Darfur
Ook in de opstandige regio Darfur bekleedde Dabi belangrijke posities. Arabischtalige bendes en milities hebben daar samen met de strijdkrachten een deel van de inheemse bevolking gedood of verjaagd. Daarbij kwamen sinds 2003 naar schatting 300.000 mensen om het leven en raakten meer dan 2,5 miljoen mensen ontheemd.

Naar aanleiding van de wreedheden in Darfur heeft het ICC een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Bashir. Over de rol van Dabi in Darfur en zijn relatie met Bashir is weinig bekend.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een belangrijke oppositiegroep, geeft Dabi het voordeel van de twijfel. 'We zijn op de hoogte van de beschuldigingen aan het adres van Dabi', zei Hivin Kako, woordvoerder van de oppositiegroep. 'Maar voor zover wij weten is hij nog nergens voor aangeklaagd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden