Zorgen om rubberen korrels in kunstgrasvelden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes in kunstgrasvelden.

Carla van der Wal
KNVB wil nader onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico's Beeld anp
KNVB wil nader onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico'sBeeld anp

Dat stelt voetbalbond KNVB woensdag in een verklaring. Aanleiding voor de zorgen van de bond is een uitzending van Zembla woensdagavond.

Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit 'rubbergranulaat' in het lichaam van sporters terecht kunnen komen. Volgens Zembla heeft druk vanuit Nederland ertoe geleid dat Europa niet ingrijpt.

Oplossing
In kunstsportvelden worden korrels van oude autobanden verwerkt. Lang leek het de perfecte oplossing, want autobanden mogen niet worden verbrand of gestort, vanwege de giftige stoffen die erin zitten. Maar het onderzoek waaruit moet blijken dat de verwerking in kunstgras geen gezondheidsrisico's meebrengt, blijkt weinig solide.

Slechts zeven voetballers speelden 2,5 uur op een veld met vermalen autobanden, waarna hun urine werd getest. Om onduidelijke redenen werden 25 van de 138 bij de spelers afgenomen monsters niet meegenomen in het onderzoek. Toch wordt in 2007 het predicaat 'veilig' gegeven aan gemeenten. Er zijn dan 300 kunstgrasvoetbalvelden, inmiddels is dat gestegen tot bijna 2000.

Onrust
In Europa is in 2015 besloten de regels voor rubberproducten die in contact komen met de huid aan te scherpen. Prompt breekt er onrust uit onder banden- en rubberfabrikanten. Zij weten dat hun kunstgrasvelden die normen niet halen en trekken aan de bel bij het ministerie van ­Infrastructuur en Milieu en VWS.

Branchevereniging Vaco rept over 'een bedreiging' voor de industrie. En uiteindelijk gaat de overheid overstag. 'Om pragmatische redenen' vindt Nederland niet langer dat het rubber in de kunstgrasvelden onder de strengere norm moet vallen.

Dat zou in de Europese Commissie de doorslag hebben gegeven - er verandert voor de kunstgrasindustrie helemaal niets.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden