Opinie

'Zorgen om de overvolle stad waren er al in 1873'

Amsterdam moet oppassen dat het Venetië niet achternagaat, schreef deze krant vorige week. Is dat zo? Lezers reageerden.

Door:Niels J. Kooijman en Eva Visser & Vera de Nijs
Een stampvol San Marcoplein in Venetië, voor veel Amsterdammers is dit een schrikbeeld. Beeld Getty Images
Een stampvol San Marcoplein in Venetië, voor veel Amsterdammers is dit een schrikbeeld.Beeld Getty Images

Werkgelegenheid
Sinds het aantrekken van de economie verschijnen er met grote regelmaat veelal negatieve artikelen over de tsunami van toeristen die de hoofdstad overspoelt.

Econoom Jan van der Borg laat zaterdag zelfs optekenen: "Als het gemeentebestuur niet ingrijpt, kan ook Amsterdam venetianiseren." Geen enkel positief geluid over de fantastische bloei van de toeristenbranche die een belangrijke economische bijdrage levert aan de hoofdstad. Als het aan de critici ligt, zou Amsterdam een slaapstad als Almere moeten zijn.

Heeft er dan niemand oog voor de belangrijke en o zo noodzakelijke werkgelegenheid die de toeristenbranche met zich meebrengt? Werkgelegenheid waar Amsterdam een schreeuwende behoefte aan heeft, het is immers niet best gesteld met de banen voor jongeren. Meer toeristen, meer werkgelegenheid - vooral in de horeca, een branche bij uitstek geschikt voor jeugdigen.

De binnenstad barst uit haar voegen, de dagjesmensen gijzelen de stad, las ik ergens op internet. Geschreven door een boze grachtbewoner. Natuurlijk is er nog van alles te verbeteren, bijvoorbeeld het onderhoud?

Elke zomer opnieuw krijg ik het idee dat Amsterdam een grote bouwput is, dat moet toch anders kunnen? Grote festivals buiten de stad organiseren, waarom heeft Amsterdam nog géén groot professioneel evenemententerrein voorzien van een jeugdherberg, parking voor touringcars, camper­standplaatsen en kampeerterrein voor festivalbezoekers? Of kleine elektrische busjes waarmee de bezoekers naar de stad kunnen worden gebracht?

In het Westelijk Havengebied zijn nog kavels genoeg, braakliggend of gekraakt. Maar ook ruimere openstelling van musea helpt, zo is bijvoorbeeld het Anne Frank Huis in het hoogseizoen 's avonds tot tien uur geopend, maar waarom niet van acht uur 's ochtends tot middernacht?

En wat te denken van het Rijksmuseum? Deze hotspot is slechts geopend van negen tot vijf. Zonder heel erg creatief te zijn is er nog voldoende winst te halen om de toeristenstroom te spreiden.

Zonder niet gastvrij te zijn voor al die toeristen die bergen geld naar de stad brengen. Het gemeentebestuur zal het voortouw moeten nemen, om de 'kip met de gouden eieren' niet te laten slachten door de tegenstanders.

De enige bijdrage van het gemeentebestuur is tot op heden een opmerking geweest van de burgemeester om de toeristen aan het einde van de dag door middel van gratis openbaar vervoer naar plaatsen als Rotterdam te brengen voor de overnachting. Dit zal de burgemeester toch niet serieus bedoeld hebben? Waarschijnlijk is dit een proefballonnetje geweest, bedoeld om de discussie aan te zwengelen.

En is er eigenlijk wel zo veel veranderd? Een wereldstad als Amsterdam heeft door de eeuwen heen altijd een aantrekkende werking gehad op van alles en iedereen, in 1873 was er al aandacht voor en zorg om de overvolle stad en werd er in het Vondelpark een drinkfontein geplaatst waar alle Amsterdammers konden bijkomen van de overvolle, ongezonde en vervuilde stad.

- Niels J. Kooijman, Amstelveen

Braaksel
Afgelopen weekend ook weer veel berichten op Twitter over de grote drukte in de stad en de ergernis die die drukte oproept. Vrijwel alle inwoners weten inmiddels wel dat je na twaalf uur niet meer in de stad moet komen en dat je dan ook leuke straten als de Haarlemmer­straat en de Haarlemmerdijk moet vermijden. Is dit hoe wij willen leven?

Het lijkt er wel op, want bestuurders van het niveau van Kajsa Ollongren meten alles af aan eigen ervaringen. Luisteren naar de mensen die zij moeten vertegenwoordigen, is er niet bij. Als zij het zelf niet ervaren, is het er niet.

Ter illustratie: vers uit Den Haag viel het allemaal wel mee met de drukte. Het was juist gezellig. Eenmaal zelf een keer 's ochtends in een fietsfile terechtgekomen, was het misschien toch wel druk, aldus La Ollongren.

In dit kader zit er maar één ding op. Kajsa Ollongren wordt met familie ondergebracht midden tussen de toeristen. Ergens waar het zo druk is dat er met de auto geen doorkomen aan is, zodat noodgedwongen alleen boodschappen kan worden gedaan in de buurt en men moet overleven op Nutella en wafels.

Vervolgens worden zij driemaal per nacht wakker gestampt door de toeristen in het appartement van de bovenburen dat via Airbnb wordt verhuurd. De volgende ochtend vindt zij in haar fietsmandje het braaksel van de blowende backpackers aan de overkant. Eens kijken of het dan nog een kwestie van perceptie is.

- Eva Visser, Amsterdam-Centrum

Hindertoerisme
- Verbied Airbnb
- Verlaag de huren
- Vergroot het aandeel sociale woningbouw
- Verklein het aantal hotels
- Breng het aantal festivals en evenementen terug
- Geef bewoners meer bevoegdheden en ruimte
- Voer de zondagsrust weer in, heerlijk! Winkels dicht, musea dicht, geen rondvaartboten et cetera.
- Lok de toeristen naar Groningen en Friesland en bouw daar Amsterdam na (zo groot is het niet)
- Verbied buitenlandse auto's
- Maak beleid op hindertoerisme

- Vera de Nijs, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden