Zorgen ministers Schippers over abortusklinieken

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij Stichting Casa Klinieken, een instelling waar zeven van de vijftien Nederlandse abortusklinieken onder vallen, waaronder een in Amsterdam.

Minister Schippers Beeld anp
Minister SchippersBeeld anp

De koepelorganisatie waaronder de Stichting Casa Klinieken valt, ging vorige maand failliet.

De stichting viel hier buiten, maar het personeel van de abortusklinieken was wel in dienst van de failliete organisatie. De medewerkers verloren hun baan en er wordt nu nieuw personeel aangenomen.

"Gezien de situatie houdt de IGZ intensief toezicht op de patiëntveiligheid, kwaliteit en continuïteit van zorg," schrijft Schippers aan de Tweede Kamer. De IGZ staat voor Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Mogelijke fraude
Daarnaast is er nog onderzoek gaande naar mogelijke fraude met subsidies in 2015. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid heeft ertoe geleid dat geld is teruggevorderd van de Stichting Casa Klinieken van te veel betaalde vergoedingen voor abortushulpverlening. Een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit naar de zaak loopt nog.

Het Nederlands Dagblad (ND) meldt op basis van eigen onderzoek dat de klinieken van Casa jarenlang hebben gefraudeerd door een bedrag te rekenen voor narcoses, terwijl vrouwen in werkelijkheid een lichter middel kregen toegediend. De krant maakt dat op uit declaraties.

Door deze manier van handelen zou Casa honderd euro per behandeling extra hebben ontvangen, bijna 6 miljoen euro in totaal.

De SGP in de Tweede Kamer wil opheldering over de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden