Zorgen in Kamer over Petten

In de Tweede Kamer leven zorgen over de kernreactor in Petten. Een meerderheid wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) snel uitlegt wat er nu precies aan de hand is.

De kernreactor in PettenBeeld anp

PvdA-Kamerlid Jan Vos vindt dat de onveilige situatie rond reacor kan niet langer worden getolereerd. Daarvoor zijn er te veel incidenten. 'Al bijna 12 jaar ontbreekt er van alles aan de veiligheidscultuur bij de kernreactor in Petten", zegt Vos. 'De veiligheid van burgers en medewerkers moet voorop staan, maar het is wel goed dat de Kernfysische Dienst heeft ingegrepen."

VVD'er René Leegte vraagt zich af of de berichtgeving van Brandpunt Reporter en de Volkskrant nieuwe inzichten geeft of dat de feiten al in rapporten stonden die ten grondslag lagen aan een brief die de minister eerder aan de Kamer stuurde. Daarover wil hij ook graag uitleg van Kamp.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven noemt de situatie 'heel ernstig". Een veiligheidscultuur die tekortschiet lijkt haar lastiger aan te pakken dan een technisch probleem. Ze zegt ook geschrokken te zijn dat de Kernfysische Dienst de afgelopen tien jaar kennelijk niet echt heeft doorgebeten als er iets aan de hand was. Van Veldhoven wil van Kamp weten waarom de Tweede Kamer niet eerder is geïnformeerd en vraagt hem dat alsnog te doen.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) reageert geschrokken. Ze wil dat Kamp onmiddelijke in actie komt en de reactor in Petten onder verscherpt toezicht plaatst.

Vrijdag maakte Kamp nog bekend maximaal 82 miljoen te lenen aan ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) en dochterbedrijf NRG om de verouderde reactor nog 10 jaar open te kunnen houden. Vanaf 2023 gaat de nieuwe onderzoeksreactor Pallas de huidige reactor in Petten vervangen. In Petten wordt ruim 30 procent van het basismateriaal voor medische isotopen gemaakt die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden