Zorgen bij Schiphol over functioneren van de douane

De perikelen bij de Belastingdienst hebben grote gevolgen voor het functioneren van de douane. Dat stelt onder andere Schiphol.

null Beeld anp
Beeld anp

Verschillende organisaties, zoals TLN, EVO Fenedex, VNO-NCW, MKB Nederland, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam, hebben een brandbrief aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) geschreven.

Zij uiten in de brief hun zorgen over de recente ontwikkelingen bij de douane. Het aantal medewerkers bij dat onderdeel van de Belastingdienst is de afgelopen tien jaar met ruim een vijfde afgenomen tot 4200, terwijl de douane met minder middelen een groot aantal nieuwe toezichtstaken moet uitoefenen.

Concurrentie
De vertrekregeling en de ondercuratelestelling van de Belastingdienst hebben volgens de briefschrijvers een "merkbaar effect" op de dienstverlening van de douane. Dat dreigt de concurrentiepositie van Nederland te schaden, waarschuwen de organisaties.

Ze betreuren het dat in de huidige "stevige maatschappelijke en politieke discussie" over de rol van de douane de nadruk voornamelijk ligt op de smokkel van drugs via de Rotterdamse haven en de vraag of de douane voldoende ambtenaren heeft.

Scanmateriaal
"De nuance is weg. Er wordt alleen gekeken naar wat er fout gaat en er wordt ten onrechte een beeld gecreëerd dat er niet of onvoldoende wordt gecontroleerd," aldus de briefschrijvers.

Ze benadrukken daarom de maatregelen die wel zijn genomen, zoals de investeringen die gedaan zijn in scanmateriaal, nucleaire detectie en slim en gericht toezicht. Die krijgen volgens de organisaties te weinig aandacht. Wel denkt het bedrijfsleven dat de grenzen zijn bereikt.

Topstatus
Wiebes vindt de meeste zorgen van de briefschrijvers ongegrond. Hij wijst erop dat het personeel dat gebruik maakt van de vertrekregeling een op een wordt vervangen.

Dat de douane moet investeren in een vernieuwende uitrusting en werkwijze begrijpt de dienst zelf ook, stelt de staatssecretaris. De douane zou daaraan al hard werken. Ook het bezorgde bedrijfsleven erkent met zoveel woorden dat de Nederlandse douane in de wereld een "topstatus'' heeft, benadrukt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden