Zorgdebat gaat sneller dan gedacht

Het is de SP niet gelukt de 9 uur vol te maken die ze dacht nodig te hebben om het ongenoegen te uiten over het verhogen van het eigen risico voor de zorg. Na 5 uur debatteren - inclusief een lunchpauze - nam de PVV het stokje over.

Kamerlid Willie Dille (PVV). Beeld ANP
Kamerlid Willie Dille (PVV).Beeld ANP

PVV-Kamerlid Willie Dille heeft 2 uur spreektijd gereserveerd. Fleur Agema wil net zo lang praten, Karen Gerbrands heeft 3 uur spreektijd aangevraagd. Maar ook de PVV maakte de spreektijd niet vol.

Inmiddels is de VVD aan het woord, nadat ook het CDA zijn bijdrage al had geleverd. Na de VVD komt de PvdA nog aan het woord. Voor het debat is tijd ingeruimd tot middernacht.

Namens de PVV zei Agema dat ouderen, chronisch zieken en gehandicapten keihard worden gepakt met de verhoging van het eigen risico en dat dat alleen maar gebeurt omdat Brussel eist dat het begrotingstekort volgend jaar weer onder de 3 procent zit.

Renske Leijten (SP) is ook tegen de verhoging, maar verweet Agema dat de PVV eerder instemde met een verhoging van het eigen risico, toen het nog gedoogsteun verleende aan het minderheidskabinet van VVD en CDA. Toen was de PVV nog blij met een verhoging, nu walgt ze ervan, zei Leijten.

Het CDA is tevreden over de in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken verhoging van het eigen risico in de zorg van 220 naar 350 euro. Het was een keuze tussen verschillende kwaden, zei Margreeth Smilde. Die keuze voorkomt volgens haar dat de premies enorm zullen stijgen of dat het basispakket in de zorg wordt uitgekleed.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woont het debat bij. Ze zal naar verwachting woensdag op de vragen uit de Kamer reageren. Dan wordt het debat voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden