Zorgboerderij De Boterbloem wil niet wijken voor bedrijven

De toekomst ziet er grimmig uit voor Zorgboerderij De Boterbloem. De ­akkers dienen donderdag leeg opge­leverd te worden voor de uitbouw van Amsterdam Business Park ­Osdorp. Anders dreigt ontruiming.

Zorgboerderij De Boterbloem Beeld Google Street View
Zorgboerderij De BoterbloemBeeld Google Street View

Achter begraafplaats Westgaarde in Nieuw-West ligt de Lutkemeerpolder, een uitgestrekte vlakte waar rust en stilte heersen.

Hier staat het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam. De boerderij wordt gerund door Trijntje Hoogendam.

Met behulp van een groep vrijwilligers - mensen die psychosociaal kwetsbaar zijn of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt - zaait, plant en oogst ze biologische groenten en fruit. "De boerderij vervult een belangrijke groene functie in de omgeving," vertelt Hoogendam.

Jarenlang had Hoogendam een bruikleenovereenkomst, die elk jaar opnieuw werd vernieuwd. 1 november dit jaar is deze verlopen, maar over hoe de overeenkomst precies is beëindigd, bestaat onenigheid.

Volgens Hoogendam kreeg zij op 19 juli 2017 voor het eerst te horen dat de overeenkomst niet werd vernieuwd, terwijl Schiphol Area Development Company (SADC) zegt dat de beëindiging al ruim een jaar van tevoren in een contract met haar is vastgelegd.

Alternatieven
Hoogendam heeft nog één kans gekregen: uiterlijk 14 december moet ze de akkers vrijgeven voor de bouw van het bedrijventerrein. Als dit niet gebeurt, start SADC een kort geding.

"Eerder hebben we mevrouw Hoogendam verschillende alternatieven aangeboden," vertelt projectmanager Peter Joustra.

"Ze zou bijvoorbeeld haar producten kunnen verkopen. Hierbij zou ze twee hectare grond ter beschikking hebben voor cultivatie."

Vrijwilligers en sympathisanten zien niets in de voorstellen van SADC: twee hectare grond is veel te weinig voor De Boterbloem. Ook wijzen ze op het feit dat er de komende twee jaar nog geen zicht is op de vestiging van een nieuw bedrijf.

De Boterbloem wordt al langere tijd in haar voortbestaan bedreigd. In 2009 werd de boerderij op het nippertje gered. Ook deze keer is Hoogendam en haar aanhang vastbesloten om zich met hand en tand te verzetten tegen het bedrijventerrein.

Lees verder: 'Het is afschuwelijk, geen woorden voor'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden