Zorg voor vluchtelingen Darfoer takelt snel af

Al-Bashir geeft nadat het arrestatiebevel was uitgevaardigd demonstratief een rondreis gemaakt langs bevriende Afrikaans en Arabische hoofdsteden. Foto EPA Beeld
Al-Bashir geeft nadat het arrestatiebevel was uitgevaardigd demonstratief een rondreis gemaakt langs bevriende Afrikaans en Arabische hoofdsteden. Foto EPA

NAIROBI - De medische zorg onder de ruim één miljoen vluchtelingen in de Soedanese regio Darfoer takelt in hoog tempo af sinds het gedwongen vertrek van dertien internationale hulporganisaties. Volgens de gezondheidsorganisatie van de VN (WHO) stagneren vaccinatieprogramma's voor kinderen, en wordt het uitbreken van epidemieën als cholera in de immense vluchtelingenkampen nauwelijks nog gesignaleerd.

De westerse hulporganisaties, met 6500 hulpverleners in het gebied, moesten in maart op last van de regering in Khartoem het land verlaten. Het was het Soedanese antwoord op het arrestatiebevel dat door het Internationale Strafhof in Den Haag is uitgevaardigd tegen de Soedanese president Omar al-Bashir.

Bashir wordt onder meer beschuldigd van oorlogsmisdaden in Darfoer. Het Westen staat achter het arrestatiebevel, de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga zijn ertegen. Ze achten het een obstakel op weg naar vrede in West-Soedan.

Het wegvallen van de buitenlandse hulp heeft de kampen in Darfoer waar de vluchtelingen verblijven, tot kruitvaten gemaakt. Veel kampbewoners bezitten wapens en rebellengroepen rekruteren er actief.

De oorlog in Darfoer begon in 2003, toen rebellen de wapens opnamen tegen de regering. De opstandelingen verweten het bewind discriminatie en gebrek aan ontwikkeling van de regio. Sindsdien zijn zeker 300.000 mensen omgekomen.

De gewapende strijd in de regio gaat onverminderd door. ''Darfoer is tegenwoordig het toneel van een oorlog met lage intensiteit, waarin iedereen tegen iedereen vecht,'' zo omschrijft Rodolphe Adada het conflict. Adada staat aan het hoofd van de gemengde vredesmacht in Darfoer, die bestaat uit blauwhelmen van de Verenigde Naties en van de Afrikaanse Unie .

''Het is een ingewikkeld drama. De regering vecht met milities tegen rebellen. Rebellen strijden onderling. Het leger komt regelmatig in conflict met de eigen milities, en de regeringstroepen vliegen elkaar ook onderling nogal eens in de haren. En iedereen maakt zich schuldig aan het doden van burgers.''

Al-Bashir geeft nadat het arrestatiebevel was uitgevaardigd demonstratief een rondreis gemaakt langs bevriende Afrikaans en Arabische hoofdsteden. Maar zijn positie lijkt toch verzwakt. Een diplomaat acht hem vleugellam. ''Het arrestatiebevel en zijn verminderde bewegingsvrijheid vormen een handicap voor zijn bewind. Het is een geschikte tijd voor politieke rivalen om hem te wippen. En Al-Bashir beseft dat.''

Die analyse zou ook een verklaring kunnen zijn waarom Al-Bashir stookt in het zuiden van het land. Het vredesverdrag van 2005 tussen het autonome Zuid-Soedan en de regering wankelt onder het toenemende geweld van milities, die in dienst staan van Khartoem. De Zuid-Soedanese strijdkrachten bieden weinig weerstand: ze zijn nauwelijks gemotiveerd omdat de autonome regering hen niet betaalt. De inkomsten zijn gedaald door de lage olieprijs, de enige inkomstenbron. Bovendien wordt de regeringskas op grote schaal geplunderd door corrupte politici en ambtenaren.

Al-Bashir lijkt met het scheppen van onrust in het zuiden zijn positie te willen versterken. Volgend jaar worden er in Soedan verkiezingen gehouden, en de Zuid-Soedanese president Salva Kiir, tevens de nationale vicepresident, speelt met de gedachte om zich tegen Al-Bashir kandidaat te stellen. (ILONA EVELEENS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden