'Zorg voor nieuwe moslimscholen'

AMSTERDAM - Wethouder Hennah Buyne moet van de Amsterdamse PvdA op zoek gaan naar een nieuw islamitisch schoolbestuur, nu de basisscholen van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (Siba) wegens wanprestatie zijn gesloten.Bij de orthodox-islamitische As Siddieqschool in stadsdeel De Baarsjes meldden zich vorige week massaal leerlingen van de drie basisscholen van Siba in Oost, Zeeburg en Noord. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs had kort daarvoor de subsidie voor deze scholen beëindigd.

PvdA-woordvoerder Charlotte Riem Vis maakt zich ongerust. Niet alleen moeten zeshonderd kinderen dan elke dag door de hele stad reizen, ook staat de As Siddieqschool zelf onder toezicht.

''Als wethouder mag je op zo'n moment best meedenken,'' zegt Riem Vis, ook al gaat het om bijzonder onderwijs. ''Er moeten weer basisscholen in de buurt komen waar de ouders van deze kinderen vertrouwen in hebben. Veel ouders denken nu dat de overheid tegen islamitisch onderwijs is.''

In de gemeenteraadsvergadering van woensdag wil Riem Vis haar partijgenote Buyne aan de tand voelen over de zaak. Ze wil dan ook van haar weten wat PvdA-staatssecretaris Dijksma doet om 'onderwijs voor deze kinderen te garanderen'.

Riem Vis: ''Dijksma heeft de geldkraan dichtgedraaid. Daar heb ik alle begrip voor, maar het ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid voor de kinderen en hun ouders. Als we er straks in slagen een nieuw islamitisch schoolbestuur te vinden, moet het ook mogelijk zijn de geldkraan snel weer open te draaien.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden